Υεμένη: Βομβαρδισμός στο υπουργείο Επικοινωνιών

Το Ριάντ επενέβη στη σύρραξη στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο του 2015, για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των Χούθι.

Την πλήρη καταστροφή του τηλεπικοινωνιακού συστήματος, το οποίο χρησιμοποιείτο, για επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι με UAVs και βρισκόταν σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Επικοινωνιών στη Σανάα, ανακοίνωσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη.

 

Το Ριάντ επενέβη στη σύρραξη στη γειτονική χώρα τον Μάρτιο του 2015, για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν – τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή –, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της.

«Καταστρέψαμε τηλεπικοινωνιακό σύστημα που χρησιμοποιείτο για τη λειτουργία σταθμών ελέγχου των UAVs» της Άνσαρ Αλλάχ, ανέφερε η συμμαχία, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι Χούθι χρησιμοποιούν το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στη Σανάα για να διεξάγουν εχθρικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Σανάα επιβεβαίωσε ότι αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων του υπουργείου.

Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί, τουλάχιστον άμεσα, εάν οι βομβαρδισμοί είχαν θύματα.

Είναι η πρώτη φορά που η συμμαχία βάζει στο στόχαστρο υπουργείο, πέραν αυτού της Άμυνας.

Κατ’ αυτή οι σημερινές επιδρομές έγιναν σε «αντίδραση» για την επίθεση την Πέμπτη στο αεροδρόμιο στην Άμπχα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του βασιλείου, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Η συμμαχία είχε προειδοποιήσει πως θα λάμβανε «αυστηρά μέτρα» μετά την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν δώδεκα άμαχοι από τα συντρίμμια UAV που κατέπεσαν στο αεροδρόμιο μετά την αναχαίτισή του από την σαουδαραβική αντιαεροπορική άμυνα. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Χούθι.

«Οι Χούθι χρησιμοποιούν υπουργεία για να εξαπολύουν εχθρικές επιχειρήσεις» δικαιολογήθηκε η συμμαχία, η οποία λίγη ώρα προτού προχωρήσει στα πλήγματα προειδοποίησε τους αμάχους να απομακρυνθούν από αυτά.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη συμμαχία να εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Χούθι. Οι αντάρτες από τη δική τους πλευρά έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους με πυραύλους και UAVs εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας – και, από τον Ιανουάριο, εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του δεύτερου πυλώνα της συμμαχίας υπό το Ριάντ.

Με πάνω από 377.000 νεκρούς, με βάση υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.