Ξανά προκλητική η Τουρκία: Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα, λέει ο Καλίν

«Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος»

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, αυτή τη φορά από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

 

Όπως υποστήριξε χθες Πέμπτη μιλώντας στο CNN Turk, «δεν συγκρινόμαστε με την Ελλάδα σε επίπεδο ισχύος. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα».

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία δημιουργία απειλής από τα νησιά προς την Τουρκία. Αυτό το γνωρίζουν και οι Έλληνες καλά. Το ξέρουν καλά και οι Αμερικανοί» δήλωσε ο Καλίν.

 

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και πιθανότητα να κάνουν λάθος βήμα» σχολίασε.

«Δεν μπορείτε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Τουρκία σε επίπεδο ισχύος. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η Ελλάδα να αποσυρθεί από τα φυσικά της σύνορα και στα πλαίσια της δικής της ισχύος να έχει την δική της πολιτική και στρατηγικό όραμα και να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία» συμπλήρωσε.

 

Ξανά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Επανερχόμενος στο θέμα των στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά, ο Καλίν είπε: «Το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Αυτό είναι παραβίαση των διεθνών συνθηκών. Παραβίαση των συνθηκών του 1923 και του 1949. Εμείς ήδη το κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ, αλλά και σε άλλους φορείς».

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα και κανένα νόμιμο βήμα εδώ. Η Ελλάδα ξεκάθαρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως προχωρήσουν περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στη βάση του νόμου αλλά και σε άλλο περιβάλλον» συνέχισε.

Για το τουρκολυβικό μνημόνιο και τα F-16

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ιμπραήμ Καλίν τόνισε πως «στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως και με τις συμφωνίες μας με τη Λιβύη απαντάμε σε αυτά. Με τη συμφωνία θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που υπογράψαμε με τη Λιβύη, καταστρέψαμε και διαλύσαμε την πίεση που μας άσκησαν όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό φωνάζουν. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία που υπογράψαμε το 2019 με την κυβέρνηση Σάρατζ».

Τέλος, αναφέρθηκε στη διαδικασία πώληση μαχητικών F-16 από της Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε, πηγαίνει καλά και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.

«Δεν είναι εύκολο να δώσουμε σαφή πρόβλεψη, αλλά φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία τους επόμενους έναν ή δύο μήνες» είπε.