Ξαφνικό «μπουρίνι» στις σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων: Αφορμή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Για αντιβουλγαρική προπαγάνδα κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κατήγγειλε σήμερα ότι στη Βόρεια Μακεδονία εκδηλώνονται εκ νέου “αντιβουλγαρικά αισθήματα” από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στα Σκόπια, που κάνουν κατάχρηση της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία για τον σκοπό αυτό.

 

 

 

«Σχετικά με μία σειρά προκλητικών και κακόβουλων αντιβουλγαρικών σχολίων τις τελευταίες ημέρες από πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. της Βουλγαρίας) εκφράζει την ανησυχία του για την κακόβουλη αυτή εκστρατεία κατά της χώρας μας, που έχει στόχο να υποδαυλίσει αντιβουλγαρικά αισθήματα. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η προσπάθεια σκόπιμης κατάχρησης των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες κυνικές απόπειρες πρέπει να απορριφθούν κατηγορηματικά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταχράται την τραγωδία του ουκρανικού λαού με τόσο αλαζονικό και ανήθικο τρόπο», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι μια τέτοια ενορχηστρωμένη εκστρατεία στα Σκόπια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις θετικές τάσεις που παρατηρούνται στον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Πού οφείλεται η στάση αυτή βάσει ΜΜΕ

Αρκετά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν την ανακοίνωση αυτή ως αντίδραση της Σόφιας στο γεγονός ότι στη Βόρεια Μακεδονία γίνονται παραλληλισμοί και συγκρίσεις μεταξύ της στάσης και της πολιτικής της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας με αυτήν της Βουλγαρίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε τέτοιες συγκρίσεις έχει προβεί τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας, που συνοδεύεται με την εκδήλωση αντιβουλγαρικής ρητορικής.

Οι νέες κυβερνήσεις του Κίριλ Πετκόφ στη Βουλγαρία και του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες έναν εντατικό διάλογο, προκειμένου οι δύο χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.