Quantcast

«Workcation» στην Ευρώπη: Ώθηση στον τουρισμό από τις «διακοπές εργασίας»

Αύξηση στους «Ψηφιακούς Νομάδες»

Μαγεμένοι από τον ήλιο, τη θάλασσα και το γρήγορο Wi -Fi, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι μαζεύονται στα νοτιότερα νησιά της Ευρώπης για να απολαύσουν τις λεγόμενες «διακοπές εργασίας» ή αλλιώς «workcation», προτού οι εργοδότες τους τούς ζητήσουν να επιστρέψουν στο γραφείο, προσφέροντας μια ευχάριστη ώθηση στις «πληγωμένες» τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής.

 

 

Η Όλγα Πολ, 34 ετών, πήγε στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια τον Μάιο για να εργαστεί εξ αποστάσεως για πρώτη φορά, μετά από πολύμηνους μήνες κλεισούρας στο διαμέρισμά της στο Μόναχο, όπου είναι business analyst για έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων της Γερμανίας.

«Νομίζω ότι είμαι πιο παραγωγική τώρα», είπε στο Reuters, απολαμβάνοντας τη θέα στη θάλασσα από την ταράτσα της, όπου πηγαίνει για να κάνει το διάλειμμά της. «Μπορώ να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου και να κάνω εξορμήσεις στα νησιά τα σαββατοκύριακα… είναι υπέροχο».

 

Αύξηση στους «Ψηφιακούς Νομάδες»

Ο συνδυασμός διακοπών με την εργασία εξ αποστάσεως είναι μια όλο και πιο δημοφιλής τάση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, καθώς χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η «πεινασμένη» τουριστική βιομηχανία προσφέρει εκπτώσεις σε δωμάτια και ειδικούς χώρους εργασίας.

«Σίγουρα έχουμε δει αύξηση στους “Ψηφιακούς Νομάδες”, μια ομάδα ιδιαίτερα σημαντική για τον τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η Τζένιφερ Ιντούχ, επικεφαλής έρευνας στο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιο για τον τουρισμό.

Οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι καταχωρούνται απλά ως τουρίστες, καθιστώντας δύσκολο το να ποσοτικοποιηθούν, αλλά αποδείξεις της παρουσίας τους είναι πανταχού παρούσες, από τους νέους συνεργατικούς χώρους (coworking spaces) που ξεφυτρώνουν μέχρι αυτοκόλλητα που διαφημίζουν δωρεάν, εξαιρετικά ισχυρό Wi-Fi σε πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Ωστόσο, η εισροή δεν είναι παρά μια μικρή ανακούφιση για τα νησιά που εξαρτώνται από τον τουρισμό: οι αφίξεις τουριστών στην Ισπανία στο πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούσαν μόλις στο ένα τρίτο των 10 εκατομμυρίων που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σερφ και Zoom

Ωστόσο, τοπικές ενώσεις στα Κανάρια Νησιά ή τη Μαδέρα της Πορτογαλίας δήλωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται να εργαστούν εξ αποστάσεως έχει αυξηθεί, ακόμη και στην peak περίοδο.

Ο ιστότοπος «Nomad List» τοποθέτησε το νησί της Τενερίφης μεταξύ των 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενων προορισμών για τηλεργασία τους πρώτους επτά μήνες του 2021.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι ιστότοποι ενοικίασης ανέφεραν ότι οι κρατήσεις από την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες αυξήθηκαν οριακά το περασμένο καλοκαίρι, τώρα έχουν «εκτοξευτεί».

Οι πτήσεις προς τα Κανάρια Νησιά αυξήθηκαν κατά 88% την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ανέφερε η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair, ενώ οι κρατήσεις για Τενερίφη διπλασιάστηκαν.

Τα αιτήματα ενοικίασης για πάνω από 15 ημέρες στα Κανάρια νησιά, τις Βαλεαρίδες και τη Μαδέρα αυξήθηκαν κατά 51% το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Idealista, η οποία προβλέπει ότι οι κρατήσεις θα διατηρήσουν παρόμοιους ρυθμούς και το 2021.

Περίπου 8.000 εξ αποστάσεως εργαζόμενοι έχουν μεταβεί στα Κανάρια Νησιά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με επιπλέον 30.000 να αναμένονται τα επόμενα 5 χρόνια.

Στη Μαδέρα, οι αρχές δημιούργησαν ένα γραφείο για να συμβουλεύουν τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, έχοντας από τον Φεβρουάριο λάβει 8.000 αιτήματα, ενώ περίμεναν μόνο 500.

 

Ειδικές προσφορές

Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia λάνσαρε μια έκπτωση 10% για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πιθανώς τελευταίους μήνες εξ αποστάσεως εργασίας.

Την ίδια ώρα, αλυσίδες ξενοδοχείων προσφέρουν προσφορές σε πακέτα για εξ αποστάσεως εργαζόμενους που θέλουν να διαμείνουν αρκετές εβδομάδες.

Η Κροατία και η Ελλάδα μπήκαν επίσης στον… χορό, προωθώντας ειδικές βίζες για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους.

 

ΠΗΓΗ: Parapolitika.gr