Quantcast

Welt: Η Ρωσία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη νέα της επίθεση

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία και έχουν ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους στην περιφέρεια Λουχάνσκ

Ο Πούτιν έχει προφανώς διατάξει την κατάκτηση του Ντονμπάς μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι να φτάσουν τα δυτικά άρματα μάχης, η Μόσχα θα μπορούσε να επιτύχει βραχυπρόθεσμη επιτυχία, σημειώνει η Welt. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, το Κίεβο θέλει να χρησιμοποιήσει μια στρατηγική που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια νέα ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αναπτύσσει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό. Η προέλαση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, λένε συνεχώς οι Ουκρανοί. Αλλά σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), η επίθεση αυτή δεν είναι πλέον απλώς επικείμενη, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

“Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία και έχουν ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη επίθεσή τους στην περιφέρεια Λουχάνσκ”, αναφέρει η έκθεση κατάστασης του think tank στην Ουάσινγκτον. Η ένταση των ρωσικών επιχειρήσεων κατά μήκος της γραμμής Σβατόνι – Κρεμίνα στη δυτική περιοχή του Λουχάνσκ είχε “ενταθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα”.

Εκεί, στο Ντονμπάς, κοντά στις “λαϊκές δημοκρατίες” που ανακηρύχθηκαν από τη Μόσχα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι Ρώσοι προφανώς προσπαθούν να προελάσουν, μεταξύ άλλων, στη στρατηγικής σημασίας πόλη Λίμαν. Οι Ουκρανοί είχαν απελευθερώσει την πόλη μόλις το φθινόπωρο.

Στην πραγματικότητα, εδώ και αρκετό καιρό, η ενίσχυση των ρωσικών προσπαθειών είναι ορατή σε διάφορα μέτωπα. Στην περιοχή του Μπαχμούτ, οι στρατιώτες του Πούτιν κατέλαβαν την πόλη Σολέδαρ με τεράστιες απώλειες και προχωρούν αργά προς την πόλη Μπαχμούτ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, ο τελευταίος δρόμος ανεφοδιασμού της πόλης βρίσκεται επίσης εντός του βεληνεκούς του εχθρικού πυροβολικού. Νοτιότερα, στο Βουλεντάρ, οι επιτιθέμενοι προελαύνουν ξανά και ξανά με μονάδες τεθωρακισμένων. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι επιτυχίες είναι βιώσιμες.

“Η επίθεση ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από αρκετές εβδομάδες, συνεχίζει να επικεντρώνεται στο Ντονμπάς και είναι μάλλον μη εντυπωσιακή”, γράφει ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός για τον ρωσικό στρατό στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ανάλυση βίντεο ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Βούλενταρ δείχνει ότι μέσα σε μόλις 24 ώρες αυτή την εβδομάδα, περισσότερα από 30 ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15 αρμάτων μάχης, καταστράφηκαν σε μια προέλαση και οι στρατιώτες διέφυγαν πανικόβλητοι με τα πόδια.

Οι επιτιθέμενοι “πιθανότατα υπέστησαν ιδιαίτερα βαριές απώλειες γύρω από το Βούλεντρα, επειδή εκεί είχαν αναπτυχθεί άπειρες μονάδες”, αναφέρει αξιολόγηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας. Ακόμα και οι Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers έχουν απογοητευτεί με το πώς οι δικοί τους άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια μοιραία λάθη ακόμα και μετά από ένα χρόνο πολέμου. Οι νέες μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτικών στόχων σε όλη την Ουκρανία την Παρασκευή θα πρέπει μάλλον να ερμηνευθούν ως παραδοχή ότι η στρατιωτική εκστρατεία στα ανατολικά δεν προχωρά όπως ελπίζαμε.

“Οι Ουκρανοί προσπαθούν να κρατήσουν τις απώλειές τους χαμηλές”

Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να καταφέρουν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στο έδαφος, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η Ουκρανία έχει ενσωματώσει στις μονάδες της σύγχρονα δυτικά οχήματα πεζικού και άρματα μάχης. Άλλοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν η Μόσχα θα καταφέρει να κάνει αποφασιστικές τομές, δεδομένων των κακών επιδόσεων του ρωσικού στρατού. Είναι πιθανότερο ότι οι Ουκρανοί θα υποχωρούσαν τακτικά σε περίπτωση προέλασης, για παράδειγμα από το Μπαχμούτ, προκειμένου να αποφύγουν μεγάλες απώλειες.

“Αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή, και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί, είναι να προσπαθούν να κρατήσουν τις απώλειές τους σε χαμηλά επίπεδα”, γράφει ο Φίλιπς Ο’ Μπράιαν, ειδικός σε θέματα στρατιωτικής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας. “Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε ένα μέρος ή μια μικρή πόλη εδώ και εκεί, τότε αξίζει τον κόπο”.

Ο πρόεδρος Πούτιν προφανώς θέλει γρήγορες επιτυχίες. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου διέταξε την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς μέχρι τον Μάρτιο. Μια ανυπομονησία που θα μπορούσε να τον στοιχειώσει. Σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι Ρώσοι διοικητές καταρτίζουν σχέδια επίθεσης στα οποία “υποστελεχωμένες και άπειρες μονάδες λαμβάνουν μη ρεαλιστικούς στόχους” λόγω της πίεσης. Το Κρεμλίνο αναμένει ταχεία πρόοδο, λένε οι Βρετανοί, “αλλά παραμένει απίθανο ότι η Ρωσία μπορεί να συγκεντρώσει τη δύναμη των στρατευμάτων που θα επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες”.

Η Ουκρανία θέλει να συνεχίσει να κάνει αυτό στο οποίο έχει διαπρέψει από την αρχή του πολέμου: να πολεμά έξυπνα. “Η προσέγγισή μας είναι να είμαστε δημιουργικοί στον πόλεμο και να ελαχιστοποιούμε τις απώλειές μας”, δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μικαίλο Ποντολιάκ σε συνέντευξή του στη Welt. Η Ουκρανία πρέπει τώρα “να παραμείνει σταθερή, όπως ακριβώς κάναμε τον περασμένο Φεβρουάριο”. Μετά από αυτό, θα “επέστρεφαν στην αντεπίθεση και θα απελευθέρωναν τα εδάφη μας”.