Welt: Η παραπλανητική επίθεση γοητείας της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή

Η Κίνα είναι μια χώρα αντιφάσεων

Μετά από τρία χρόνια πλήρους απομόνωσης και αντιδυτικών πολιτικών, η Κίνα ανοίγεται στον κόσμο και επιδιώκει μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, σχολιάζει η Welt. Η Δύση υποτίθεται ότι πρέπει να πιστέψει ότι το Πεκίνο αλλάζει πορεία. Ωστόσο, πίσω από τη νέα επίθεση γοητείας κρύβεται μια στρατηγική που εξυπηρετεί τον εαυτό της.

Η Κίνα είναι μια χώρα αντιφάσεων. Μετά από τρία χρόνια πλήρους απομόνωσης με αναγκαστική καραντίνα και πολυάριθμα λουκέτα, από τον Δεκέμβριο ανοίγει ριζικά. Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων έχει πιθανότατα μολυνθεί από τον κορονοϊό.

 

Και στην εξωτερική πολιτική, επίσης, η κυβέρνηση του Πεκίνου φαίνεται να κάνει στροφή 180 μοιρών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Δύση θεωρήθηκε αρνητικό παράδειγμα σε όλα τα επίπεδα. Ο κομματικός Τύπος κατακεραύνωσε τις ΗΠΑ και γελοιοποίησε τη διοίκηση τους. Τώρα, ωστόσο, το Πεκίνο υιοθετεί ξαφνικά ηπιότερους τόνους.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε ότι η Κίνα ήθελε να συμφιλιωθεί με τη Δύση, και ιδίως με την Ευρώπη. Ήθελε να “ανοιχτεί στον κόσμο”, είπαν.

Ήταν το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μιας υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας από τότε που η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική της μηδενικής φόνου. Στο Νταβός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε προσελκύει διεθνείς επενδυτές για την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας. “Οι ξένες επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Κίνα και η πόρτα στην Κίνα θα ανοίξει όλο και περισσότερο”, δήλωσε ο Λίου.

Στην ομιλία του, ανέφερε έντεκα φορές την “ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας” και τη “διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης”. Η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ είχαν γίνει όλο και περισσότερο εχθρός της Λαϊκής Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι ξένες επενδύσεις είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Κίνα φαίνεται τώρα να θέλει να το αλλάξει αυτό. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το Πεκίνο προσπαθεί να εξαπατήσει τη Δύση με τη νέα επίθεση γοητείας του και θα συνεχίσει να διατηρεί την υποστήριξή του προς τη Μόσχα.

Η εξωτερική εμφάνιση φιλικότητας του Πεκίνου συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι το Πεκίνο παλεύει με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων διατρέχει αυτή τη στιγμή την Κίνα. Το ερευνητικό ινστιτούτο Airfinity στο Λονδίνο εκτιμά ότι το τρέχον κύμα θα μπορούσε να φτάσει στο αποκορύφωμά του την ερχόμενη εβδομάδα – με έως και 36.000 θανάτους ανά ημέρα.

Η οικονομία ανακάμπτει αργά

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία υποβαθμίζουν τη δραματική κατάσταση. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ολόκληρη η Κίνα γιορτάζει την παραδοσιακή Πρωτοχρονιά, κατά την οποία οι μεγάλες οικογένειες επισκέπτονται η μία την άλλη για μια εβδομάδα. Αυτό είναι πιθανό να ανεβάσει και πάλι τους αριθμούς των λοιμώξεων και να επιδεινώσει περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στις κλινικές, ιδίως στις υποεξυπηρετούμενες αγροτικές περιοχές.

Η οικονομία αργεί επίσης να ανακάμψει από τα πολυάριθμα λουκέτα που καθήλωσαν πολλές βιομηχανίες για εβδομάδες. Το 2022, η οικονομική ανάπτυξη έπεσε στο χειρότερο επίπεδο του τελευταίου μισού αιώνα.

Προσθέστε σε αυτό μια κρίση στην αγορά ακινήτων και μια καταστολή στον τομέα της τεχνολογίας, που απομάκρυνε πολλούς ξένους επενδυτές. Η τελευταία τρομακτική είδηση ότι ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται και ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ως αποτέλεσμα, μετριάζει την αισιοδοξία που ήθελε η ηγεσία στο Πεκίνο για το επίσημο τέλος της πανδημίας.

Όμως τα πράγματα υποτίθεται ότι από τώρα και στο εξής θα πηγαίνουν προς τα πάνω. Η ομιλία του Λίου ήταν ένα ακόμη σημάδι της αυξημένης διεθνούς δέσμευσης του Πεκίνου τις τελευταίες εβδομάδες. Από τον Οκτώβριο που επανεξελέγη ο Κινέζος πρόεδρος Σι, έχει συναντηθεί με περισσότερους από 25 αρχηγούς κρατών, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αφού ο Σολτς επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Νοέμβριο, ο Σι και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν λίγο αργότερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί, όπου σχεδίασαν επίσης μια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα στις αρχές του 2023. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται επίσης σύντομα στη Λαϊκή Δημοκρατία.

 

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και κορυφαίος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico. Αυτή η ζωηρή ανταλλαγή προορίζεται να ωφελήσει ιδιαίτερα την κινεζική οικονομία.

Το Πεκίνο βασίζεται στη διατήρηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις χώρες-εταίρους χωριστά, όπως ακριβώς έκανε επί χρόνια η Γερμανία υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η φιλική συμπεριφορά της Κίνας στο Νταβός ήρθε επίσης σε έντονη αντίθεση με την εμφανή απουσία της Ρωσίας, ενός σημαντικού συμμάχου του Πεκίνου.

Η Κίνα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μιλώντας μόνο για “σύγκρουση” και όχι για πόλεμο. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ, Koυίνγκ Γκάνγκ, κατέστησε σαφές αμέσως κατά την έναρξη της θητείας του αυτόν τον μήνα πού βρίσκονται οι προτεραιότητές του. Το Πεκίνο είναι έτοιμο να “προωθήσει περαιτέρω τις σινορωσικές σχέσεις”, δήλωσε ο Κουίνγκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Κίνα είχε επανειλημμένα τονίσει τη “στέρεη φιλία” της με τη Ρωσία.

Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου China Institute Merics για το τρέχον έτος, η πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη φιλορωσική “ουδετερότητά” της, ενώ η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα εμβαθύνουν περαιτέρω το 2023, λένε.

Υπήρχαν ήδη ενδείξεις γι’ αυτό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε πρόσφατα την κινεζική κυβέρνηση με στοιχεία ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες υποστήριζαν τον ρωσικό πόλεμο, ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg. Το Πεκίνο είχε προηγουμένως αρνηθεί την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία.

Πολλοί επενδυτές και διαχειριστές, ωστόσο, θα ήθελαν να δουν μια οικονομικά ισχυρότερη Κίνα που ενδιαφέρεται περισσότερο να βγάλει χρήματα αντί να προκαλεί πολιτικά. Πρόσφατα, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας βελτιώθηκαν, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι τεταμένες πολιτικές σχέσεις θα μπορούσαν επίσης να χαλαρώσουν.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι και κυρίως Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί δεν εμπιστεύονται τη νέα συμπεριφορά της Κίνας. Ενώ ο Σι είχε ζητήσει την επιστροφή σε μια “υγιή και σταθερή ανάπτυξη” στις διμερείς σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των χωρών συνεχίζεται ακόμη.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν επίσης να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Μια επενδυτική συνθήκη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή από τότε που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα το 2021. Και το αυξανόμενο κινεζικό σαμποτάζ στην Ταϊβάν και η επιθετική στάση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εμποδίζουν επίσης την Κίνα να γίνει αντιληπτή ως υπερασπιστής της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου είναι βέβαιος ότι η οικονομία της Κίνας θα επιστρέψει σε μια “κανονική τάση ανάπτυξης” φέτος. Αναμένει περισσότερες εισαγωγές, επιχειρηματικές επενδύσεις και κατανάλωση, δήλωσε στο Νταβός. Αλλά ακόμη και μακροχρόνιοι εμπορικοί εταίροι όπως η Γερμανία, που επί μακρόν έκαναν τα στραβά μάτια όταν η Κίνα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θαμπώνονται πλέον τόσο εύκολα. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο επικριτικός απέναντι στην Κίνα, αλλά η Κίνα χρειάζεται τον κόσμο.