Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ημερήσιο απολογισμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους, ενώ το ενδεχόμενο νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φέρνει αρνητικά πρόσημα στην συνεδρίαση.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 383 μονάδων ή 1,47% και διαμορφώνεται στις 25.772 μονάδες, ενώ πτώση 1,33% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 3.087 μονάδες.
Παράλληλα, απώλειες 1,1% σημειώνει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 10.021 μονάδες, μετά και το ρεκόρ που σημείωσε κατά την συνεδρίαση της Τρίτης.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με την United Airlines να υποχωρεί κατά 3,3%, ενώ απώλειες άνω του 1,5% καταγράφουν οι μετοχές των Delta και American Airlines.
Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των ταξιδιωτικών κολοσσών, με τις Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean να χάνουν 5%, 4,5% και 3,7% αντίστοιχα.
Το κλίμα στην αγορά επιδεινώνει η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που εντοπίζεται σε δεκάδες Πολιτείες, ενώ και η φημολογία σχετικά με την επιβολή επιπλέον δασμών στα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών από την κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, οι ΗΠΑ εξετάζουν νέους δασμούς σε προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην επιθετική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελιές, μπύρες, τζιν και φορτηγά είναι μερικά από τα προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν νέους δασμούς, ενώ αυξάνουν τους δασμούς σε προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης που τελειώνει στις 26 Ιουλίου.
Εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν το σχέδιό τους για αυτούς τους δασμούς θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» ευρωπαϊκές εταιρείας πολυτελείας όπως οι Givenchy και Hermes – που παράγουν δερμάτινα είδη – και οι Remy Cointreau και Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια.
Επίσης, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη σε συγκεκριμένη περίπτωση καθώς παράγει μια μεγάλη γκάμα από αυτά τα προϊόντα.
Η Wall Street αναμένεται να ψαλιδίσει τα μπόνους κατά 15-20% φέτος και να προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό απολύσεων, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα προσωπικού Johnson Associates, αναφέρει το Reuters.
Οι εκτιμήσεις στην έκθεση αυτή του Άλαν Τζόνσον, που παρακολουθούν στενά οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είναι περισσότερο αισιόδοξες από αυτές που είχε κάνει νωρίτερα .
Οι απολύσεις όμως ενδέχεται να είναι πολλές. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν βιαστικές αποφάσεις και να μειώσουν τη γραφειοκρατία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τώρα διαπιστώνουν ότι χρειάζονται λιγότεροι υπάλληλοι για να γίνουν κάποιες εργασίες.
«Η τεχνολογία μας έδειξε ότι δεν χρειαζόμαστε τόσους ανθρώπους, δεν χρειαζόμαστε τόσα επίπεδα διοίκησης…και θα υπάρξει σημαντική ανασφάλεια», είπε ο Τζόνσον.
Μεταξύ αποζημιώσεων και μπόνους, οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά και την αναλογία ανάμεσα στους μισθούς των CEO και των απλών υπαλλήλων, που οι τράπεζες δημοσιοποιούν κάθε χρόνο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για μεγαλύτερη ισοτιμία.
«Το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής προσπαθεί να τα βγάλει πέρα», είπε ο Τζόνσον, «Πρόκειται σχεδόν για πολιτική δήλωση να μειώσει κάποιος τους μισθούς των ανώτερων στελεχών και η κοινή γνώμη θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή».