Βρυξέλλες: Άφιξη των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής και δηλώσεις τους – Αγωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Πρόκειται για την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο.

Το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η προσπάθεια για συμφωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και η έγκριση της πρότασης που υπέβαλε η Κομισιόν για το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης, που θα προβλέπεται να προικοδοτηθεί με το ποσό των 750 δισ. ευρώ, καθώς και η διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία.

Η γερμανική προεδρία που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν κυρίως ανάμεσα στις χώρες του Βορρά που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θέλουν λιγότερα κονδύλια τα οποία να δίνονται με δανειακές συμβάσεις και στις χώρες του Νότου που επιμένουν για περισσότερα κονδύλια που να διατίθενται κατά κύριο λόγο ως επιχορηγήσεις με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει διπλή μάχη, διεκδικώντας, αφενός, κοινοτικά κονδύλια ύψους 60 δισ. ευρώ (32 από το Ταμείο Ανάκαμψης και 28 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και, αφετέρου, συμφωνία σε κατάλογο με ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. «Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «οι διαφορές είναι ακόμα πολύ μεγάλες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. «Αυτή η σύνοδος κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξη του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία». Ερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι μία στιγμή αλήθειας για τις φιλοδοξίες μας για την Ευρώπη». Η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν τη βάση για συμφωνία, «οι επόμενες ώρες είναι απολύτως καθοριστικές για την επίτευξη των φιλοδοξιών που έχουν τεθεί, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ευρώπη. «Όλες οι πλευρές που απαιτούνται για μία συμφωνία είναι στο τραπέζι. Μία λύση είναι δυνατή. Διακυβεύονται πολλά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας τόνισε «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η άφιξη του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» κι όχι να απειλήσει με βέτο εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ολλανδία, μια από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, απαιτεί να αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο κατά πόσον οι χώρες που θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι να κάνουν οι χώρες. Αν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – τα οποία πραγματικά δεν θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων»”, δήλωσε ο Ρούτε. «Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα με κόκκινες γραμμές κι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κριστιάνις Κάρινς κατά την άφιξη του για τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε «Εκ μέρους της χώρας μου, θέλουμε ένα αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου το πετύχουμε»

 

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλνανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, που είχε μετάσχει με τον ένα ή άλλο τρόπο στις διαπραγματεύσεις για τους τρεις προηγούμενους πολυετείς κοινοτικούς προϋπολογισμούς, προβλέπει πιθανή επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα μετά από δύο ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με καταλυτικό το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι έφερε ένα δεύτερο πουκάμισο μαζί του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο σε περίπτωση που χρειαστεί άλλο ένα 24ωρο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Μπετέλ τόνισε ότι είναι καίριας σημασίας να δείξουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αλληλεγγύη, επειδή αν καταρρεύσει η οικονομία μίας χώρας λόγω της υγειονομικής κρίσης, τότε θα επηρεαστούν κι όλες οι άλλες. «Η αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον όλων μας», δήλωσε στο Reuters. «Αν καταρρεύσει η Ιταλία ή η Ισπανία επειδή έχουμε μια οικονομική κρίση και στη συνέχεια μια κοινωνική κρίση, αυτό δεν συμφέρει καμία από όλες τις άλλες χώρες». Ο Μπετέλ τόνισε ακόμη ότι θα είναι λάθος να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ολλανδία σε περίπτωση ναυαγίου κι ότι θα χαρεί αν οι ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία, που θα αποτελέσει κι ένα δώρο γενεθλίων για την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που κλείνει σήμερα τα 66.