Μία μεγάλη έρευνα που έγινε στην Βρετανία απέδειξε πως αρκετές ιστοσελίδες μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν γίνει στόχος το τελευταίο διάστημα «φιλορωσικής επιρροής», μέσω των σχολίων κάτω από δημοσιεύματα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας για το Έγκλημα και την Ασφάλεια του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αρκετά «φιλορωσικά» σχόλια κάτω από αναρτήσεις μεγάλων ιστοσελίδων ή παγκόσμιων πρακτορείων φαίνεται πως λαμβάνουν συχνά έναν «ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ευνοϊκών απαντήσεων».
Σύμφωνα με τα μέλη του Πανεπιστημίου που διεξήγαγαν την έρευνα, η επιχείρηση της «ρωσικής επιρροής» φαίνεται πως έχει βάλει στο… μάτι 32 μέσα ενημέρωσης σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post και Fox News στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και των Daily Mail, Daily Express και The Times στη Βρετανία.
Η ομάδα του Κάρντιφ δήλωσε ότι άρχισε να εξετάζει τα σχόλια τον Απρίλιο, αλλά η επιχείρηση ήταν μόνο το τελευταίο μέρος μιας μακράς εκστρατείας για την υποστήριξη της αφήγησης της Ρωσίας σχετικά με το τέλος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την αποτυχία του ΝΑΤΟ.
Πάνω από 250 σχόλια περιείχαν «αντιδυτικά» ή «φιλορωσσικά» συνθήματα.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως υπήρξε πρόσφατα προσπάθεια εκμετάλλευσης της αποχώρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το BBC, τονίζοντας παράλληλα πως άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που στοχοποιούνται περιλαμβάνουν το Le Figaro στη Γαλλία, το Der Spiegel και το Die Welt στη Γερμανία και την ιταλική La Stampa.
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι ενώ αρκετά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook έχουν διαθέσει περισσότερους πόρους για τον εντοπισμό «εκστρατειών επιρροής», οι παραδοσιακές ιστοσελίδες έχουν λάβει λιγότερα μέτρα ασφαλείας για να σταματήσουν οι άνθρωποι να δημιουργούν πολλαπλούς ψευδείς λογαριασμούς και να δημοσιεύουν σχόλια
Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020 στις ΗΠΑ και λέει ότι οι Ρώσοι χάκερ φταίνε για μια σειρά πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων.
Η Ρωσία αρνείται συνεχώς ότι εμπλέκεται σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η έρευνα ανέδειξε την απειλή για τη δημοκρατία από την παραπληροφόρηση που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος στο Διαδίκτυο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται στενά με διεθνείς συμμάχους για να αντισταθεί στα τρολ του Κρεμλίνου που πλασάρουν ψέματα», δήλωσε ο Ράαμπ.
Πηγή: BBC, RadiofreeEurope