Αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων με τη Βρετανία να καταγράφει υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που διαπίστωσε εξάπλωση της ασθένειας στην κοινότητα.
Επιστήμονες εργάζονται εντατικά για να εντοπίσουν την πηγή της διασποράς, με πολλούς ασθενείς να μη συνδέονται με άλλα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους για την εξάπλωση της νόσου.
Ο οργανισμός Ασφάλειας της Υγείας επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις 7 Μαΐου, τρεις ημέρες αφότου ένας επιβάτης με συμπτώματα επέστρεψε στο Λονδίνο από τη Νιγηρία, μια χώρα που είχε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων από το 2017.
Στην έξαρση των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν φτάνοντας τα είκοσι. Ένα από τα 20 κρούσματα φέρεται να είναι ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο του Λονδίνου, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, και όπως μεταδίδει το ertnews.gr.
Η επόμενη επικαιροποίηση των στοιχείων θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται ραγδαία αύξηση, όπως προειδοποιούν επιστήμονες, καθώς δεκάδες σπεύδουν να εξεταστούν.
Ο εμβολιασμός για την ευλογιά είχε σταματήσει το 1971
Βρετανοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι η ευλογιά των πιθήκων θα καλύψει το κενό που άφησε η ευλογιά πριν από τρία χρόνια, καθώς, λιγότεροι από ένας στους τρεις προστατεύονται τώρα από την ευλογιά και από τη συγγενική της, ευλογιά των πιθήκων, με τα προγράμματα εμβολιασμού της Βρετανίας να έχουν σταματήσει το 1971. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του πληθυσμού έναντι όλων των ιών της ευλογιάς έχει μειωθεί σε ελάχιστο επίπεδο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κρούσματα το 2018, το 2019 και πέρυσι — το καθένα μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νιγηρία, όπου η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική. Αλλά σε αυτά τα τρία χρόνια υπήρχαν μόνο οκτώ περιπτώσεις.
Ερευνάται το ενδεχόμενο μετάλλαξης
Ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια μετάλλαξη του ιού: “Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων”, σημείωσε, “καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική”.
Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το «πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων».
Όπως είπε, τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιο εμφανή από αυτά του κοροναϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, περιορίζοντας έτσι τη μετάδοση.
«Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα» τόνισε, ενώ για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως «γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)».
«Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ» κατέληξε.
Επαναφορά της μάσκας
Την επαναφορά της χρήσης της μάσκας προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων προτείνει ο Γιάννης Τούντας ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ‘ευλογιάς των πιθήκων’ στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ . Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων».
«Μπορεί να πάρει διαστάσεις πανδημίας»
«Το να πάρει διαστάσεις πανδημίας η ευλογιά των πιθήκων, είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να το αποκλείσουμε», ανέφερε ωστόσο επισήμανε πως δεν το θεωρεί πολύ πιθανό γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ότι στον κοροναϊό. «Χρειάζεται να υπάρχει πολύ στενή επαφή του μολυσμένου ατόμου με κάποιον άλλο, γιατί τα σωματίδια είναι μεγάλα και δεν διατηρούνται για πολύ ώρα στην ατμόσφαιρα. Πολύ λιγότερο μεταδοτική η ευλογιά των πιθήκων σε σχέση με τον κοροναϊό» εκτίμησε.
Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα γνωρίζουμε – Γιατί ο ιός προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές
Συγχρόνως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «Υπήρχε παγκόσμιος εφησυχασμός ότι η ανθρωπότητα έχει ξεμπλέξει με τις επιδημίες. Αυτό δεν ισχύει έχουμε αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια».
Όσο για την ύπαρξη εμβολίου εξήγησε πως «υπάρχει το εμβόλιο της ευλογιάς- όχι της ευλογιάς των πιθήκων- που το έχουν κάνει οι παλαιότερες γενιές και προφυλάσσει σε ένα βαθμό. Εάν εξαπλωθεί η επιδημία πιθανόν να χρειαστεί να εμβολιαστούμε κάποια στιγμή με κάποιο προσαρμοσμένο εμβόλιο γι΄αυτή τη συγκεκριμένη παραλλαγή».