Τι λέει ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον υπεύθυνος στη διαμορφωση της στρατηγικής του Λονδίνου.
Η Βρετανία δεν θα χαλαρώσει το αυστηρό μέτρο της καθολικής καραντίνας πριν το τέλος του Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμορφωση της στρατηγικής του Λονδίνου για την αντιμετώπιση της covid-19, προειδοποιώντας ότι πρώτα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και να ξεκινήσει η εντατική διενέργεια τεστ.
Ο Φέργκιουσον, καθηγητής μαθηματικής βιολογίας του Imperial College London, δήλωσε ότι εξετάζεται πώς θα υιοθετηθούν εν καιρώ πιο χαλαροί περιορισμοί.
«Θέλουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία, τουλάχιστον ως τα τέλη Μαΐου, θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την καθολική καραντίνα που έχουμε τώρα με κάποια λιγότερο αυστηρά μέτρα, βασισμένα περισσότερο στην τεχνολογία και τα τεστ», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.
«Γίνεται πολλή δουλειά ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια από τα πολύ αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης που έχουν υιοθετηθεί με ένα καθεστώς που θα βασίζεται στην πιο εντατική διενέργεια τεστ, την πολύ άμεση πρόσβαση στα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών», πρόσθεσε ο Φέργκιουσον.
«Όμως προκειμένου να αντικατασταθεί αυτό το καθεστώς (…) πρέπει να πέσουν οι αριθμοί», διευκρίνισε.
Η κυβέρνηση έχει θέσει τη Βρετανία σε καθολική καραντίνα κλείνοντας όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ και απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις. Παράλληλα το Λονδίνο καλεί τους πολίτες να μην βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Μέχρι χθες Παρασκευή 3.605 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία λόγω της covid-19, ενώ 38.168 έχουν βρεθεί θετικοί.
Άλλος ανώτερος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο Γκράχαμ Μέντλεϊ που καταρτίζει επιδημιολογικά μοντέλα, δήλωσε στην εφημερίδα The Times ότι φοβάται πως η Βρετανία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο χωρίς να διαθέτει ξεκάθαρη έξοδο από μια στρατηγική που θα βλάψει την οικονομική και ψυχική ευημερία μεγάλου μέρους του πληθυσμού.