Φόρο τιμής στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης των τελευταίων δεκαετιών πάνω στους βρετανικούς προϊστορικούς μεγάλιθους του Στόουνχεντζ.
«Σώζοντας τους μεγάλιθους», με αυτό τον τίτλο η προσπάθεια ανανέωσης του ιστορικού χώρου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να εστιάζουν στην αξία του μνημείου για την Ιστορία.
Όπως φαίνεται σε φωτογραφικό υλικό, η τελευταία φορά που επιχειρήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του μνημείου ήταν πριν από περίπου μισό αιώνα.
Περισσότερο από 60 χρόνια μετά, οι εργασίες, που ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται για να επιδιορθωθούν οι ρωγμές που προκλήθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους.
SAVING THE STONES: Workers have begun the biggest repair job on Britain's iconic Stonehenge megaliths in decades. https://t.co/KFRLJzlJsS pic.twitter.com/MLbey2EeQm
— ABC News (@ABC) September 15, 2021
Το έργο, για το οποίο θα στηθούν σκαλωσιές ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην κορυφή των λίθων (ο μεγαλύτερος έχει ύψος περίπου 9 μέτρων) έχει στόχο να αποτρέψει τη μεγέθυνση των ρωγμών και να αντικαταστήσει το κονίαμα από σκυρόδεμα (μπετόν) που χρησιμοποιήθηκε στις επισκευές τις δεκαετίες του 1950 και του 60, με κονίαμα από ασβέστη.
Οι ειδικοί συντηρητές αναμένεται να χρειαστούν δύο εβδομάδες για την αποπεράτωση των εργασιών.
Άλλωστε, το Ιδρυμα Αγγλικής Κληρονομιάς συμφώνησε με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας να εκδόσει ειδικό αναμνηστικό νόμισμα του 2021, το οποίο θα τοποθετηθεί κάτω από το νέο κονίαμα που θα κρατά τα υπέρθυρα στη θέση τους.
Μάλιστα την τοποθέτηση του ειδικού νομίσματος δύο λιρών θα πραγματοποιήσει ο 71χρονος σήμερα Ρίτσαρντ Γουντμαν Μπέϊλι, ο οποίος όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, είχε τοποθετήσει ένα άλλο νόμισμα κάτω από μία από τις γιγαντιαίες πέτρες του μνημείου. Ο πατέρας του ήταν ο επικεφαλής αρχιτέκτονας που ηγήθηκε των εργασιών αποκατάστασης πριν από 63 χρόνια.
Οι εργασίες στο Στόουνχετζ, ένα από τα πιο γνωστά προϊστορικά μνημεία του Κόσμου, του οποίου οι πέτρες χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια, θα διορθώσουν προβλήματα που προκαλούνται από τη διάβρωση και θα επανορθώσουν προηγούμενες ελαττωματικές επισκευές που αποκαλύφθηκαν με λεπτομερείς σαρώσεις λέιζερ.
«Το Στόουνχεντζ είναι μοναδικό ανάμεσα στους κύκλους μεγαλίθων λόγω των υπέρθυρών του και των ειδικών αρμών που χρησιμοποιούνται για τη στερέωση των υπέρθυρων στη θέση τους», δήλωσε η Χέδερ Σεμπάιρ, επιμελήτρια του Ιδρύματος Αγγλικής Κληρονομιάς.
«Ύστερα από 4.500 χρόνια, ο άνεμος και η βροχή έχουν δημιουργήσει ρωγμές και τρύπες στην επιφάνεια των λίθων και αυτό το ζωτικής σημασίας έργο θα προστατεύσει τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Στόουνχεντζ τόσο μοναδικό», επεσήμανε ακόμη.