Βρετανία: Στο Μπαλί σήμερα ο Σούνακ – «Θα εκθέσουμε στη G20 το καθεστώς του Πούτιν»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η φετινή σύνοδος της G20 δεν είναι «business as usual»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να «εκθέσει το καθεστώς του Πούτιν» στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20, με αφορμή την καταστροφική αναταραχή που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 

 

Ο Σούνακ θα μεταβεί στην Ινδονησία την Κυριακή πριν από τις συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Δεν θα παραστεί ο Πούτιν

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο, έχοντας αντιμετωπίσει ευρεία διεθνή καταδίκη για τον πόλεμο που διεξάγει με την Ουκρανία.

Αντ’ αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να εκπροσωπήσει το Κρεμλίνο στην εκδήλωση στο Μπαλί.

Οι ετήσιες συναντήσεις καθιερώθηκαν αρχικά ως «απάντηση» στην οικονομική κρίση του 2008, εδραιώνοντας τη σύνοδο κορυφής ως το κύριο παγκόσμιο φόρουμ οικονομικής συνεργασίας.

Ωστόσο, ο Σουνάκ προειδοποίησε ότι η φετινή σύνοδος κορυφής -η πρώτη μετά την αποστολή στρατευμάτων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο– δεν θα είναι «business as usual».

Σε δήλωσή του πριν από την αναχώρησή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε: «Η σύνοδος δεν θα είναι μια απλή διαδικασία: Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει καταστροφές σε όλο τον κόσμο – καταστρέφοντας ζωές και βυθίζοντας τη διεθνή οικονομία σε αναταραχή.

Αυτή η σύνοδος κορυφής της G20 δεν θα είναι business as usual.

Θα εκθέσουμε το καθεστώς του Πούτιν και θα αποκαλύψουμε την απόλυτη περιφρόνησή του στη διεθνή συνεργασία και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας που αντιπροσωπεύουν φόρουμ όπως η G20.

Σε σαφή αντίθεση με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο Πούτιν, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεργαστούν για να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο στην επίλυση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων μας καλύτερη».