Βρετανία: Στο Λονδίνο έφτασε ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’

Νωρίς το απόγευμα πέρασε τις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ - Στις 20:00 το διάγγελμα του

Με τη νέα ιδιότητα του βασιλιά έφτασε ο Κάρολος στο Λονδίνο για να μεταβεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Νωρίς το μεσημέρι αναχώρησε από το κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία εκεί όπου αποχαιρέτησε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν την προσγείωση του Καρόλου στο RAF Northolt.

karolos_aerodromio3

 

Έντονο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο νέος βασιλιάς Κάρολος, που ανέλαβε καθήκοντα με τον θάνατο της μητέρας του. Η πτήση του από τη Σκωτία με προορισμό το Λονδίνο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πάνω από 150.000 ανθυρώπων, στο FlightRadar24.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, 153.000 χρήστες παρακολουθούσαν την πτήση KRH20R την ώρα της προσγείωσης στη βάση της στο Northolt στις 13:35 (τοπική ώρα, 15:35 ώρα Ελλάδος).

Ο Κάρολος  θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

To πρώτο διάγγελμα από τον βασιλιά Κάρολο

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «inews», το διάγγελμά του στις 20:00 θα είναι προηχογραφημένο και σύντομο αποτίοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του καθώς σε όλη του τη ζωή, ο Κάρολος προετοιμαζόταν για να λάβει το Στέμμα.

Σε αντίθεση με την μητέρα του, ο Κάρολος δεν παίρνει διακριτικά θέση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα αλλά είναι πιο ωμός στις δημόσιες εμφανίσεις τους, όπως υποστηρίζουν αναλυτές στο Sky News. Δείχνει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν γενναιόδωρη απέναντι στο προσωπικό της, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας της νόσου Covid που είχε παγώσει τους μισθoύς της. Ωστόσο, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας αναμένεται να κάνει περικοπές στο προσωπικό των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζουν οι βασιλικοί ανταποκριτές.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, το 2018, ο Κάρολος αναγνώρισε ότι ως βασιλιάς, δεν θα μπορούσε να μιλήσει ή να παρέμβει στην πολιτική, επειδή ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός από το να είναι πρίγκιπας της Ουαλίας. Τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στα βασιλικά ανάκτορα , να μειώσει τα έξοδα και να εκπροσωπήσει καλύτερα τη σύγχρονη Βρετανία.

O Kάρολος είχε προκαλέσει τη δυσφορία πολλών Βρετανών μετά το διαζύγιό του από την πολυαγαπημένη πριγκίπισσα Νταϊάνα και με την άνεσή του να παρεμβαίνει σε δημόσιες υποθέσεις. Σε αντίθεση με τη μητέρα του, η οποία αρνιόταν να συζητήσει δημόσια τις απόψεις της, ο Κάρολος έχει εκφωνήσει ομιλίες και έχει γράψει άρθρα για θέματα που τον ενδιαφέρουν, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ενέργεια και η εναλλακτική ιατρική.

«Αναρωτιέμαι τι είναι η παρέμβαση, πάντα πίστευα ότι πρόκειται για κίνητρο», είχε δηλώσει το 2018 στο «Prince, Son and Heir: Charles at 70», ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην βρετανική «μικρή οθόνη». «Πάντα με ενδιέφερε να ανησυχώ για το τι συμβαίνει στις πόλεις, όπως έκανα πριν από 40 χρόνια και για τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι», είχε δηλώσει.