Βρετανία: Προς ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς λόγω ελλείψεων στο NHS

Όσο πλησιάζει η ώρα που λήγει το τελεσίγραφο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών στη Βρετανία, τόσο «φουντώνει» η συζήτηση για ανάκληση του μέτρου

Εντός της ημέρας η κυβέρνηση στη Βρετανία θα εξετάσει εάν θα προχωρήσει σε ανάκληση του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του NHS για να κάνουν την πρώτη δόση.

Οι πιέσεις στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της, βάση της οποίας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα υποχρεωθούν σε μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό σε απόλυση, αυξάνονται λόγω των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού που θα καταγραφούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας εν μέσω πανδημίας και την ώρα που η λίστα αναμονής για άλλες θεραπείες, εγχειρήσεις και ραντεβού έχει φτάσει τα 6 εκατ. ασθενείς. Ο αριθμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι περίπου 77.000, δηλαδή χονδρικά ένας στους 13 εργαζόμενους στο NHS.

 

Η ηπιότερη Όμικρον βοηθά την «στροφή»

Μια πρώτη ένδειξη για αλλαγή του μέτρου, μετά και από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γιατρών και νοσηλευτών, έδωσε την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όταν είπε στην επιτροπή υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων πως η απόφαση είχε ληφθεί όταν επικρατούσε η πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού και όχι η ηπιότερη Όμικρον.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες το πρωί ο Υφυπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είπε ότι το μέτρο πάντα τελούσε υπό εξέταση και πως η σημερινή επιδημιολογική εικόνα «ανοίγει ένα περιθώριο» για αλλαγή της αρχικής απόφασης.

«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τη σωστή ισορροπία μεταξύ του μέγιστου αντίκτυπου των μέτρων ως προς τη στήριξη της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και του αντίκτυπου ως προς τις ελευθερίες μιας κοινωνίας», απάντησε ο κ. Κλαρκ.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις, αλλά τόνισε πως όποια απόφαση ληφθεί αυτή την εβδομάδα θα αντανακλά την πραγματικότητα της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης, σημειώνοντας πάντως και αυτός ότι η παραλλαγή Όμικρον που έχει κυριαρχήσει είναι ηπιότερη.