Βρετανία: Μετά την κατακραυγή ο Τζόνσον προαναγγέλλει μέτρα – Κρατικές εγγυήσεις ύψους 330 δισ. λιρών

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 55.000

Κορωνοϊός: «Πρέπει να δράσουμε σαν να είμαστε κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου» λέει τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός – Υπό εξέταση (ακόμη) το κλείσιμο των σχολείων – Οικονομικό πακέτο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών – Ανακοίνωσε κρατικές εγγυήσεις 330 δισ λιρών

Μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού μετά την κατακραυγή επιδιώκει να πάρει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον, κι ενώ στη Βρετανία εκτιμάται ότι τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται έως και στα 55.000.

Σε συνέντευξη Τύπου –τη δεύτερη για το ζήτημα-, ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αλλά και τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ανακοίνωσε ότι «πρέπει να δράσουμε ως κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, η χώρα θα πρέπει να σταματήσει τη διάδοση της νόσου, για να περιοριστεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Ο κορωνοϊός «είναι τόσο επικίνδυνος και τόσο μεταδοτικός που χωρίς δραστικά μέτρα για να ελέγχεται η πρόοδος, θα μπορούσε να πιέσει κάθε σύστημα υγείας στον κόσμο». Πάντως υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες θα έχουν «επίπτωση στην διάδοση της ασθένειας». Ωστόσο, αν και χαρακτήρισε τα μέτρα σκληρά, ίσως πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία.

Βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, αλλά προειδοποίησε ότι θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές των πολιτών.

Αποστάσεις από τη δήλωση του πατέρα του

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για τη δήλωση του πατέρα του, που εμφανίστηκε να αγνοεί τις κυβερνητικές συστάσεις για κοινωνικές αποστάσεις, σημειώνοντας ότι θα πάει σε κάποια παμπ.

«Αυτό που πρέπει να πω στους ανθρώπους που σκέφτονται τις συμβουλές, όσο περισσότερο ακολουθούμε τις συμβουλές, τόσο περισσότερες είναι η συλλογικές πιθανότητες να επιβραδύνουμε τη νόσο, να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να σώσουμε ζωές».

Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος ζητά από τους πολίτες να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ότι πρέπει να σταθεί στο πλευρό όσων κάνουν τις αλλαγές, υπονοώντας ότι θα υπάρξει οικονομική μέριμνα.

«Ο εχθρός είναι φονικός αλλά μπορεί να νικηθεί»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο «εχθρός είναι φονικός, αλλά μπορεί να νικηθεί». Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συμβουλές.

«Όσο δύσκολοι κι αν είναι οι επόμενοι μήνες, έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον αγώνα», ανέφερε.

Για τα σχολεία, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «κάτω από διαρκή διερεύνηση».

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό πακέτο μέτρων, σημειώνοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει κάποια στιγμή.

Οικονομικά μέτρα για επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με διαθέσιμες επιχορηγήσεις. Για τους εργαζόμενους, ο Σουνάκ ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η νόμιμη αμοιβή των ασθενών και το επίδομα απασχόλησης και υποστήριξης.

Όμως, θέλει να αναπτύξει ένα σημαντικό και φιλόδοξο πρόγραμμα υποστήριξης της εργασίας, ενώ συνεργάζεται γι’ αυτό με τις επιχειρήσεις και τα σωματεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ορισμένες εταιρείες δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους. Αυτές, θα λάβουν επιχορηγήσεις έως και 25.000 λίρες.

Επίσης, θα διαθέσει επιχορηγήσεις 10.000 στερλίνων στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Το συνολικό πακέτο βοήθειας θα ανέλθει στις 20 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Κρατικές εγγυήσεις ύψους 330 δισ λιρών

«Σε καιρό ειρήνης, δεν βιώσαμε ποτέ μια τέτοια οικονομική μάχη», είπε ο Σουνάκ. «Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια συντονισμένη και συγκροτημένη απάντηση σε μια σοβαρή οικονομική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι παρά μόνο τα πρώτα βήματα: θα παρουσιάσω τις επόμενες ημέρες το προσεχές στάδιο της απάντησής μας», διαβεβαίωσε.

«Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση και θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι κι αν κοστίσει», συνέχισε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ύψους 330 δισεκατομμυρίων λιρών (ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του βρετανικού ΑΕΠ) ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις και να πληρώνουν τα μισθώματα, τους μισθούς των υπαλλήλων και τους προμηθευτές τους.

«Αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από τα 330 δισ. που αποδεσμεύτηκαν σήμερα, θα πάμε πιο μακριά και θα διαθέσω όσα χρειάζονται», είπε.