Quantcast

Βρετανία – «Μαχαιριά» για την Τρας νέα δημοσκόπηση: «Καλπάζουν» οι Εργατικοί, άνετη πλειοψηφία στη Βουλή αν γίνονταν τώρα εκλογές

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ

Άνετη πλειοψηφία 56 εδρών στη Βρετανία θα εξασφάλιζαν οι Εργατικοί αν στήνονταν τώρα οι κάλπες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση «μαχαιριά» για την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, καθώς φαίνεται ότι, έχει λήξει μάλλον σύντομα, η περίοδος χάριτος από τους Βρετανούς ψηφοφόρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου αυτή τη στιγμή ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα κερδίσει τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ με προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων (45%) έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών (12%), εφόσον επιβεβαιωθούν στις κάλπες του 2024 τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης της Savanta ComRes.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ και από τις απαντήσεις των 6.000 ερωτηθέντων προκύπτει ότι οι Τόρηδες δεν ανέκαμψαν μετά την εκλογή της νέας τους επικεφαλής και νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, στις αρχές Σεπτεμβρίου με το Συντηρητικό Κόμμα να υποχωρεί κατά 2% και τους Εργατικούς να αυξάνουν κατά 3% τα ποσοστά τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την ανάλυση των ευρημάτων της σφυγμομέτρησης προκύπτει ότι οι Εργατικοί θα ανακτούσαν πολλά από τα προπύργιά τους στο λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος», που άλωσαν οι αντίπαλοί τους στις εκλογές του 2019, ανάμεσά τους πιθανώς και την έδρα του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Uxbridge και South Ruislip. Αλλά και άλλα επιφανή στελέχη των Τόρηδων μπορεί να χάσουν τις έδρες τους, όπως ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο υπουργός Βόρειας Βρετανίας και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, Στιβ Μπέικερ.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές οι Εργατικοί θα κέρδιζαν άλλες 154 έδρες για να φθάσουν τις 353 έναντι 211 της παράταξης της πρωθυπουργού Τρας, 48 των Σκοτσέζων εθνικιστών (SNP) και 15 των Φιλελευθέρων. Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε πριν τις ανακοινώσεις της Παρασκευής του ΥΠ ΟΙΚ Κουάζι Κουαρτένγκ για το μίνι προϋπολογισμό και τις περικοπές φόρων για πλουσίους, που οδήγησαν σε ιστορική πτώση τη στερλίνα σήμερα.