Ξέφυγαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας λόγω του αυξημένου κόστους ζωής των πολιτών ύστερα από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν αρχίσει να τοποθετούν αντικλεπτικά ακόμη και σε… βασικά προϊόντα διατροφής, αφού προβλέπουν πως αρκετοί καταναλωτές ενδέχεται να προβούν σε κλοπές εξαιτίας του δυσβάστακτου κόστους τους.
Τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέρχεται σήμερα στο 11%, αρκετά είναι τα περιστατικά κλοπής τροφίμων που παρατηρούνται από τα σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, στο Κεϊμπριτζσάιρ απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλα τα καστήματα της κομητείας σε έναν άνθρωπο, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έκλεψε κρέατα, καθαριστικά προϊόντα και προϊόντα περιποίησης, καφέδες και παγωτά αξίας που ανέρχεται σε περισσότερες από 460 λίρες.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ο ιδιοκτήτης της Sainsbury -μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο- προειδοποιεί σήμερα πως η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών «θα ενταθεί κατά το υπόλοιπο του έτους» εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης.«Καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για εκατομμύρια νοικοκυριά αυτή τη στιγμή και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τις τιμές μας χαμηλές, ειδικά στα προϊόντα που οι πελάτες αγοράζουν πιο συχνά», δήλωσε ο Σάιμον Ρόμπερτς, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σούπερ μάρκετ.
Η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής που έχει καταγραφεί σττη χώρα από τη δεκαετία του 1970, η οποία πυροδοτείται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό -με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως τα χειρότερα ίσως να μην έχουν έρθει ακόμα. Η Σάρα Κόουλς, της χρηματοοικονομικής εταιρείας Hargreaves Lansdown, δήλωσε ότι οι πιέσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών «καταστρέφουν» την «έξτρα δόση ανθεκτικότητας» που είχαν δημιουργήσει οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.