Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 500.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

Το 60% των θανάτων (303.550) έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους.

Η Βραζιλία ξεπέρασε σήμερα το όριο των 500.000 θανάτων από την Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύεται καθημερινά από την κοινοπραξία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας, οι νεκροί έφθασαν σήμερα τις 500.022. Το 60% των θανάτων (303.550) έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους.

 

 

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων γνώρισε στις αρχές του έτους θανατηφόρο δεύτερο κύμα της επιδημίας με περισσότερους από 4.000 θανάτους ημερησίως και εκφράζονται φόβοι ότι ήδη πλήττεται από το τρίτο κύμα, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί και αναμένεται επιδείνωση της ήδη κρίσιμης κατάστασης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, τη διάδοση περισσότερο επιθετικών παραλλαγών και την έλλειψη προληπτικών μέτρων , καθώς ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι αντίθετος στην επιβολή lockdown και την χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 29% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και μόνο το 11,36% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

 

Χιλιάδες στους δρόμους

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη την Βραζιλία για να διαμαρτυρηθούν για την διαχείριση της επιδημίας από τον πρόεδρο, καταγγέλλοντάς τον για βραδύτητα στην εξασφάλιση εμβολίων και την αρνητική του στάση απέναντι στην χρήση μάσκας και ζητώντας την καθαίρεση του Μπολσονάρο.

«Διαμαρτυρόμαστε κατά της γενοκτονικής κυβέρνησης Μπολσονάρο, που δεν αγόρασε εμβόλια και δεν έκανε τίποτε για να φροντίσει τους ανθρώπους εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε διαδηλωτής στην Μπραζίλια.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δριμεία κριτική διότι έχασε ευκαιρίες για να προμηθευτεί εμβόλια. Η εταιρεία Pfizer έχει ανακοινώσει ότι δεν έλαβε απάντηση στις προσφορές της για προμήθεια εμβολίων ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ειδική επιτροπή της Γερουσίας ερευνά τη διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση και ειδικότερα την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων παράλληλα με την προώθηση αμφίβολων θεραπειών κατά της Covid-19.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters