Βραζιλία: Οργή για τα εγκλήματα μίσους – «Έχουμε έναν Τζορτζ Φλόιντ κάθε 23 λεπτά»

Το σοκαριστικό βίντεο από τη φρικτή δολοφονία ενός Κονγκολέζου έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους αύριο, Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν για τη στυγερή ρατσιστική δολοφονία ενός νεαρού κονγκολέζου πρόσφυγα. Η δολοφονία του καταγράφηκε σε ένα ανατριχιαστικό βίντεο, πυροδοτώντας την οργή για τον βαθιά ριζωμένο συστημικό ρατσισμό και τα εγκλήματα μίσους που μαστίζουν τη χώρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μοϊσέ Μουγκενί Καμπαγκάμπε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Μπούνια, την πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου γεννήθηκε, η οποία έχει καταρρακωθεί από τις συγκρούσεις, μετά τον θάνατο της γιαγιάς του πριν από 11 χρόνια. Ζήτησε άσυλο χιλιάδες μίλια μακριά, στη Βραζιλία, μόνο και μόνο για να βρει φρικτό θάνατο την περασμένη εβδομάδα, στα 24 του χρόνια, από μια ομάδα ανδρών που τον παραμόνευε σε μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Ρίο, την Μπάρα ντα Τιχούκα.

 

Πήγε να ζητήσει τον μισθό του

Συγγενείς του δήλωσαν ότι ο Καμπαγκάμπε είχε μεταβεί στο σημείο για να απαιτήσει τα περίπου 32€ που του χρωστούσαν από την παράτυπη εργασία του σε ένα παραλιακό μπαρ, ως σερβιτόρος για τους λουόμενους.

Ο Καμπαγκάμπε υπέστη θανάσιμα τραύματα στο στήθος, όταν τον έσπρωξαν στο έδαφος και τον χτύπησαν βάναυσα δεκάδες φορές με κομμάτια ξύλου και τα γυμνά χέρια τους. Οι δολοφόνοι του φέρονται να έδεσαν τα χέρια και τα πόδια του όταν εκείνος είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

Τοπική εφημερίδα δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο φωτογραφίες από τη φρικαλέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, μόλις λίγα μέτρα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του Ρίο, με τίτλο: «Δειλία. Αγριότητα. Βαρβαρότητα».

 

«Πώς μπορεί μια μητέρα να σκοτώνει το παιδί της;»

«Ο ξάδερφός μου δεν είχε βλάψει ποτέ κανέναν, πάντα χαμογελούσε. Είναι αποτρόπαιο. Είναι ένας εφιάλτης», δήλωσε ο ξαδερφός του, Τσαντράκ Κεμπίλου Νκούσου, ο οποίος έφτασε επίσης ως πρόσφυγας στη Βραζιλία και μετά την επίθεση σκέφτεται να μεταναστεύσει στον Καναδά.

«Η Βραζιλία είναι μια μητέρα, μια χώρα που τους αγκαλιάζει όλους. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί μια μητέρα να σκοτώσει ένα γιο τόσο καλό όσο ο Μοϊσέ», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής για τη δολοφονία που ξύπνησε την οργή των Βραζιλιάνων έχουν συλληφθεί τρεις άνδρες.

 

Ένας Τζορτζ Φλόιντ κάθε 23 λεπτά

Το πρωί του Σαββάτου, ακτιβιστές και πολίτες πρόκειται να διαμαρτυρηθούν στον τόπο του εγκλήματος, ενώ διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για πόλεις όπως το Σάο Πάολο, το Ρεκίφε, το Μπέλο Χοριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε.

Ο Ντάγκλας Μπέλτσιορ, ηγέτης του δικτύου Coalizão Negra Por Direitos δήλωσε στον Guardian: «Οι βάρβαρες δολοφονίες των μαύρων ανθρώπων είναι ντροπιαστικά συχνές στη Βραζιλία… Εδώ έχουμε έναν Τζορτζ Φλόιντ κάθε 23 λεπτά σχεδόν. Έχουμε έναν Μοϊσέ κάθε 23 λεπτά. Μας δολοφονούν διαρκώς».

Σκουπίζοντας τα δάκρυα από τα μάτια του, ο Μπελτσιόρ αρνήθηκε ότι η Βραζιλία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους μαύρους πρόσφυγες: «Η εικόνα που πουλάμε για τη Βραζιλία είναι ένα ψέμα. Δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε μια μητέρα που προσφέρει καταφύγιο. Η Βραζολία είναι μια χώρα φυλετικού πολέμου. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πόλεμος – μαύροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Είναι ένα καθεστώς τρόμου – και είμαστε υποχρεωμένοι να το ξεσκεπάσουμε».

 

Σιγή Μπολσονάρου

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, διατηρεί κατοικία λίγα λεπτά από τη σκηνή του εγκλήματος. Όμως ακόμη δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του Καμπαγκάμπε, παρόλο που εντωμεταξύ έχει βρει χρόνο να σχολιάσει τη μάχη του… Spotify με την παραπληροφόρηση γύρω από την πανδημία.

Αντιθέτως, ο πρώην πρόεδρος, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε τη «δειλή δολοφονία». «Δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι ανθρώπινο. Είναι το αποτέλεσμα μιας χώρας που κυβερνάται από έναν φασίστα», είπε κατηγορώντας ευθέως την ακροδεξιά πολιτική του Μπολσονάρου.

 

Η κληρονομιά του δουλεμπορίου

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι οι ρίζες του προβλήματος που εκδηλώθηκε με την πρόσφατη δολοφονία είναι πολύ βαθύτερες, περιγράφοντας το έγκλημα ως μέρος της κληρονομιάς του δουλεμπορίου σε μια χώρα προσέλευσης σχεδόν πέντε εκατομμυρίων αφρικανών σκλάβων.

Ο Μπελτσιόρ δήλωσε: «Η Βραζιλία είναι μια χώρα που οικοδομήθηκε στα θεμέλια της δουλείας. Είναι η χώρα που βίωσε τη δουλεία για περισσότερο καιρό από όλες, ήταν η τελευταία στην αμερικανική ήπειρο που την απαγόρευσε. Και ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η βραζιλιάνικη κοινωνία μετά το τέλος της σκλαβιάς είναι σχεδιασμένος για να διαιωνίζει τις κοινωνικές δυναμικές βάσει των οποίων οι μαύροι υπέστησαν τον τρόπο σκέψης των δουλοκτητών».

Συμπληρώνει ότι ολόκληρη η βραζιλιάνικη κοινωνία, και όχι μόνο οι μαύροι πολίτες και τα κινήματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα μίσους. «Δεν θα υπήρχε άλλο θέμα στις ειδήσεις αν επρόκειτο για έναν λευκό από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Όμως ήταν Αφρικανός από το Κονγκό – επομένως, ποιος νοιάζεται», παρατηρεί.

«Είναι αηδιαστικό και απαράδεκτο. Αισθάνομαι τεράστιο θυμό, αλλά και θλίψη. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι πολύ σύντομα δεν θα συμβεί το ίδιο».

 

Πηγή: Guardian