Quantcast

Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1: Οι γυναίκες δεν ζητούμε μια ειδική μεταχείριση, ζητούμε την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Αναλυτικά οι δηλώσεις της

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της για την ημέρα της Γυναίκας, δήλωσε τα κάτωθι:

 

Για την οδηγία για την εξάλειψη της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο

Είναι ιστορική μέρα γιατί μιλάμε για την ισότητα εδώ και χρόνια σε κείμενα, σε διακηρύξεις, σε παρεμβάσεις και στην πράξη δεν έχουμε αποτέλεσμα, δεν έχουμε αυτό που θέλουμε. Έχει ένα 67% απόκλιση η ισότητα, δηλαδή η ανισότητα, και θελουμε 60 χρόνια να φτάσουμε το 100%. Είναι ιστορική μέρα διότι περιλαμβάνει όλες τις μορφές της βίας εντός και εκτός διαδικτύου. Υπερψηφίστηκε η οδηγία με συντριπτική πλειοψηφία. Έχει σημασία γιατί είναι ένα καινούργιο αχανές τοπίο για το οποίο δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Μιλάμε για τη βία που ασκείται στο διαδίκτυο του οποίου κοινωνοί είναι ως επί το πλείστον νέα παιδιά, νέα κορίτσια, νέες γυναίκες. Η συντριπτική τους πλειονότητα γνωρίζονται μες στο διαδίκτυο, επικοινωνούν με το διαδίκτυο. Νέα κορίτσια μέσα από το διαδίκτυο υφίστανται το revenge porn, δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, εκφοβισμό, εκβιασμό. Πρέπει να περάσει παντού ότι η βία κατά των γυναικών εντός και εκτός διαδικτύου είναι η θεμελιώδης προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό εντάσσεται στην οδηγία. Αυτό είναι η επιτομή και βέβαια έχει υπόβαθρο την έλλειψη της κατάκτησης της ισότητας. Είναι απορριπτέα εξ ορισμού η βία για οποιονδήποτε λόγο από οποιοδήποτε προέρχεται και κατά οιουδήποτε κατευθύνεται.

 

Για το αν διογκώθηκε το φαινόμενο της βίας κατά την περίοδο της πανδημίας

Από μια μελέτη που κάναμε στην Ευρώπη ευρύτερα έχει μια αύξηση της τάξεως του 60% αλλά υπάρχει και το δυσάρεστο ότι ένα 70 με 75% των περιπτώσεων δεν καταγγέλλονται και επομένως δεν έχουμε μια ορθή στατιστική απεικόνιση. Δεν καταγγέλλονται για λόγους φοβίας, για λόγους ότι το θύμα στην καταγγελία μετέρχεται και δευτερογενή βία ή όταν δεν υπάρχουν πολιτείες οι οποίες θωρακίζουν τα δικαιώματα του θύματος και δεν το προστατεύουν. Ευτυχώς στη χώρας μας αυτό έχει κατοχυρωθεί και με την παρούσα κυβέρνηση έχουμε 42 συμβουλευτικά κέντρα, 19 κέντρα φιλοξενίας. Πρέπει να βγάλουμε το μήνυμα «καταγγελία εδώ και τώρα».

Πρέπει να πούμε ότι και τα κορίτσια πρέπει να προσέχουν, τα νέα ιδιαίτερα κορίτσια τα οποία με πολύ ευκολία ανταλλάσουν φωτογραφίες, ανταλλάσουν προσωπικά δεδομένα, εμπιστεύονται γιατί τα νέα παιδιά έχουν εύκολή την εμπιστοσύνη και είναι και λογικό είναι αγνές ψυχές αλλά η εμπιστοσύνη αυτή αν προδοθεί την επόμενη μέρα ειδικά στο διαδίκτυο δεν μαζεύεται.

Πρέπει να παροτρύνονται τα θύματα να καταγγέλλουν, να μην φοβούνται πρέπει να υπάρχει μια εκστρατεία από το κράτος μέλος, εκστρατεία ενημέρωσης και διδαχή στον πυρήνα της εφηβείας στο σχολειό, στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο όπου τα παιδιά διαμορφώνουν την τελική μορφή της προσωπικότητάς τους και πρέπει να πάρουν τα μηνύματα αλλά να έχουν και ενημέρωση, ποιος μπορεί να τους καλύψει, τι προβλέπει ο νομοθέτης, πως μπορεί να προφυλαχτούν. Αυτό είναι το ένα σκέλος, να υπάρχουν υγειά πρότυπα τα οποία πάντοτε δεν υπάρχουν, πρέπει τα πρότυπα των δράσεων γυναικών σε όλες τις βαθμίδες από την γυναίκα εργάτρια μέχρι τη γυναίκα αστροναύτη να προβάλλονται και να προβάλλονται με τον σωστό και δίκαιο τρόπο. Οι γυναίκες δεν ζητούμε μια ειδική μεταχείριση, ζητούμε την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Από εκεί και πέρα σε σχέση με ποινικής μεταχείρισης μετά τη διάπραξη θα πρέπει να είναι ταχύτατη η καταγγελία για να διασφαλιστεί το αποδεικτικό υλικό από εκεί και πέρα οι ποινές που προβλέπονται είναι οι ποινές των αξιόποινων πράξεων βίας εκτός διαδικτύου.

Η οδηγία τείνει καταρχάς να αναβαθμίσει την άσκηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο στο άρθρο 38 παράγραφος 1 των συνθηκών που σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται πλέον μείζονος απαξίας εγκληματική πράξη η βία στο διαδίκτυο, αναβαθμίζεται δηλαδή και η οδηγία στην τελική της μορφή θα δίνει κατευθύνσεις στα κράτη μέλη βελτίωσης των εθνικών νομοθεσιών.

Κανένα θύμα δεν έχει φταίξει ποτέ, κανένα θύμα δεν δικαιούται να δέχεται τη βία.

 

Ακούστε τη συνέντευξή της: