“Η Βουλγαρία έχει επιτέλους μια κυβέρνηση που δίνει την πρέπουσα προσοχή στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο γιατί ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει αναλάβει ειδικά τον τομέα αυτό, αλλά γιατί όλες οι ενέργειές της οπουδήποτε αλλού είναι έτσι σχεδιασμένες. Η χώρα έχει δεσμευτεί επίσης σε ακόμη στενότερο διάλογο με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων Μπόρισλαβ Σάντοφ, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα “Πράσινη Ατζέντα: Το καθαρό μηδέν οδηγεί στο βιώσιμο μέλλον”.
Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ρύπανση από απόβλητα είναι οι τρεις πτυχές στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε για να μειώσουμε τις καθαρές εκπομπές, επισήμανε ο Σάντοφ προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία έχει ήδη μια οικονομία με υψηλή ένταση άνθρακα.
Το υπουργείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση 10.000 νέων σταθμών φόρτισης για να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση, καθώς και στην απόφαση για τη φύτευση 100 εκατομμυρίων δέντρων. Ο Σάντοφ υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία θα υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29) το 2024.
Η Βουλγαρία έχει μακρύ δρόμο να διανύσει για να επιτύχει μια κυκλική οικονομία, δήλωσε η Σάσα Μπεζουχάνοβα, ιδρύτρια της πλατφόρμας των πολιτών MOVE.BG, μιλώντας στο συνέδριο. Μόνο το 2,8% των υλικών που χρησιμοποιούνται (στην παραγωγή) επαναχρησιμοποιούνται, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η πράσινη μετάβαση έχει ξεπεραστεί από την κρίση της Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Σβετάν Κιουλάνοφ, ο ασκών χρέη επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, εξέφρασε αντίθετη άποψη. Οι κρίσεις αυτές θα επιταχύνουν τη μετάβαση, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία που αποφάσισε να ακολουθήσει η Επιτροπή, η οποία θα κάνει την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, δήλωσε. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η βουλγαρική προσέγγιση ειδικότερα έχει φιλόδοξους πράσινους στόχους, τόνισε ο Κιουλάνοφ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μόλις θα εγκριθεί, η χώρα θα αρχίσει να εργάζεται ενεργά για την εφαρμογή του.
Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και των δασών περιλαμβάνονται στις αποφάσεις για τη μείωση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Εστέρ Ασίν Μαρτίνεζ. Η αποκατάσταση της φύσης υποστηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την απασχόληση, δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον και θα μειώσει τις πυρκαγιές και την ξηρασία, δήλωσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη αισθάνονται τα οφέλη του προγράμματος NATURA 2000. Με 200 έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν στην άκρη για τον σκοπό αυτό, σχεδόν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από τη διατήρηση των υγιών οικοσυστημάτων, πρόσθεσε η Μαρτίνεζ.
Ο Ρουμάνος υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτινων Πόρων και Δασών Μπάρνα Τάντσος δήλωσε ότι η χώρα του έχει ένα πρόγραμμα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και αυξημένο αριθμό σταθμών φόρτισης. Έχει επίσης ένα πρόγραμμα που εστιάζει στα νοικοκυριά και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, από την οποία 50.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν, πρόσθεσε.
Η Ρουμανία φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Τάντσος, καθώς μεγάλη μερίδα της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Επενδύει επίσης στην απανθρακοποίηση εισάγοντας πράσινες τεχνολογίες.
Ο Μπάρνα Τάντσος συνεχάρη τη Σόφια που υπέβαλε αίτηση για να φιλοξενήσει την COP29 το 2024.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τον συνασπισμό Πράσινη Επανεκκίνηση (MOVE.BG, WWF-Βουλγαρία, Greenpeace-Βουλγαρία και το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας) σε συνεργασία με το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία.