Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους, δηλώνουν τα συνδικάτα

Μια απόπειρα να μετακυλισθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους θα μπορούσε να γίνει, δήλωσαν σήμερα ο Ντιμίταρ Μανόλοφ και ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδροι της Εργατικής Συνομοσπονδίας Podkrepa και της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας

Μια απόπειρα να μετακυλισθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους θα μπορούσε να γίνει, δήλωσαν σήμερα ο Ντιμίταρ Μανόλοφ και ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδροι της Εργατικής Συνομοσπονδίας Podkrepa και της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (CITUB) σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μανόλοφ εξέφρασε την απαισιοδοξία του, η οποία οφείλεται στην έλλειψη πραγματικού εταίρου με τον οποίο θα μπορούσαν να διεξαχθούν στρατηγικές διαπραγματεύσεις, και στο εισόδημα, το οποίο θεωρεί σημαντική πρόκληση.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στο 50% του μέσου όρου — απόφαση που υποστηρίχθηκε εν μέρει από τα συνδικάτα. Αυτά αντιτάχθηκαν στο γεγονός ότι η αναλογία ορίστηκε και δεν επέτρεψε ούτε τριμερείς διαπραγματεύσεις ούτε υψηλότερο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, μεγάλος αριθμός δεικτών λαμβάνεται υπόψη, ένας μεταξύ αυτών είναι το κόστος διαβίωσης, δηλώνουν τα συνδικάτα. Οι εργοδότες επίσης δεν στήριξαν την πρόταση και ανακοίνωσαν μάλιστα την Πέμπτη ότι θα παραπέμψουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπάρχουν εντάσεις σε αρκετούς κλάδους, όπως στα Βουλγαρικά Ταχυδρομεία, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για απεργιακή κινητοποίηση. Η κατάσταση είναι παρόμοια στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, καθώς και στα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Σόφια, δήλωσε ο πρόεδρος της CITUB Πλάμεν Ντιμιτρόφ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της Podkrepa, παρουσιάστηκαν μια επικαιροποιημένη Κοινή Δήλωση με μέτρα στον τομέα του εισοδήματος, της πράσινης μετάβασης και της ενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στοιχεία για τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα και την ετοιμότητα για διαμαρτυρίες και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τα δύο συνδικάτα ζητούν αύξηση μισθών, όχι χαμηλότερη από 15% για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό για το 2023. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται εκτός γραφείου, οι δύο συνομοσπονδίες θέλουν αύξηση 20%.

Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί ήδη τον Ιούνιο του 2023 σε 850 λέβα και από τις αρχές του 2024 θα πρέπει να γίνει 1.000 λέβα, δηλώνουν οι δύο συνομοσπονδίες. Τα συνδικάτα θέλουν να θεσπιστεί αφορολόγητος μισθός ίσος με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος να τονώσει την κατανάλωση και να μειώσει τις ανισότητες.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ