Quantcast

Βουλγαρία – Πέτκοφ: Δεν θα αρθεί ακόμη το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ – Ζητούμε εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες

«Η Βουλγαρία έχει τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στο ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία»

Η Βουλγαρία έχει θέσει όρους για την άρση του βέτο που έχει ασκήσει εμποδίζοντας τις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργάζεται για να δει εάν οι Βρυξέλλες μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση αυτών των όρων, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρέλι, ο Πέτκοφ, η κυβέρνηση του οποίου έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, απέρριψε τις κατηγορίες πρώην συμμάχου του κυβερνητικού συνασπισμού ότι ήταν έτοιμος να άρει το βέτο της Βουλγαρίας, αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα.

«Η Βουλγαρία έχει τρεις σαφείς προϋποθέσεις εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στο ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε ο Πέτκοφ σε δημοσιογράφους. «Συνεργαζόμαστε για να δούμε αν θα ήταν δυνατόν η ΕΕ να είναι εγγυητής για την τήρηση αυτών των όρων», συμπλήρωσε.

Η Σόφια ασκεί πιέσεις στην γειτονική της χώρα να εγκρίνει συνταγματικές εγγυήσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα των Βουλγάρων που ζουν στην Βόρεια Μακεδονία, καθώς και να καταγραφεί πρόοδος σε ορισμένες ιστορικές διαφορές.

Επιπλέον, το 2020 αρνήθηκε να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξαιτίας διαφωνιών αναφορικά με την ιστορία και τη γλώσσα.

Ο Βαρέλι, στην τέταρτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουλγαρία τους τελευταίους έξι μήνες, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση για την άρση του αδιεξόδου για τα ενταξιακά σχέδια της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι σύμμαχοι της Σόφιας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πιέζουν για συμφωνία που θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αργότερα μέσα στον Ιούνιο και η οποία θα συμβάλει στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι επιστρέφω συνέχεια σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα λύση, κάτι που είναι πολύ απογοητευτικό», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ