Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «κανένα τελεσίγραφο» στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν μια διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017.
«Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίνονται στη Βουλγαρία τελεσίγραφα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ράντεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια, σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.
Σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο Οσμάνι φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο (δηλαδή μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ) υπάρχει μια πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Ράντεφ επέμεινε ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Το βέτο επηρέασε και την έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για άσκηση «εξωτερικών πιέσεων» στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη Βόρεια Μακεδονία για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των εθνοτικών Βούλγαρων, «για παραβίαση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης και για ρητορική μίσους». Αυτό, είπε ο ίδιος, είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Σύμφωνα με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κράτη μέλη πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ύπαρξη θεσμών για τη διατήρηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επικριτές του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, καθώς και εθνικιστές, τον κατηγορούν ότι θέλει να άρει μέχρι τα μέσα του έτους το βουλγαρικό βέτο λόγω «εξωτερικών πιέσεων».
Ο Ράντεφ και ο Πέτκοφ βρίσκονται σε διένεξη για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο περιστατικό το αν η Σόφια θα στείλει όπλα στην Ουκρανία. Ο Ράντεφ, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, είναι αντίθετος σε αυτή την αποστολή όπλων ενώ ο Πέτκοφ την υποστηρίζει.