Βουλγαρία: Ανασκεύασε φιλορωσικές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας Γιάνεφ, πριν λίγες μέρες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος οι ενέργειες της Ρωσίας να θεωρούνται άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ

«Η Βουλγαρία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως δεν πρέπει να κυβερνάται με αποφάσεις άλλων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα. Προέτρεψε τους Βούλγαρους πολιτικούς να είναι προορατικοί στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος σε ευθυγράμμιση με το συμφέρον του ΝΑΤΟ.

Ο Γιάνεφ σχολίαζε μια δήλωση που έκανε σε ανάρτηση στο Facebook στις 21 Δεκεμβρίου, όταν παρατήρησε ότι η ανάπτυξη πρόσθετων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία θα ήταν αδικαιολόγητη, διότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος οι ενέργειες της Ρωσίας να θεωρούνται άμεση απειλή για τη συμμαχία. Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ είπε ότι η δήλωση του Γιάνεφ δεν εκφράζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Στη συνέντευξη στο BTA, ο Γιάνεφ εξήγησε ότι αυτά που έγραψε στο Facebook ήταν η προσωπική του άποψη ως υπουργός Άμυνας. «Αυτή δεν είναι ακόμη η εθνική θέση», δήλωσε. «Αυτό που εννοούσα ήταν ότι η εθνική μας θέση πρέπει να υποστηρίζεται από ορθή λογική λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον, και βέβαια, θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ».

Σημείωσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ικανότητες. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια δέσμευση που ανέλαβε η χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε. «Αν δεν αναπτύξουμε τις δικές μας ικανότητες, δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το εθνικό μας συμφέρον και να κάνουμε αυτό για το οποίο καλούμαστε: να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Βουλγάρων πολιτών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η τύχη του προγράμματος αναβάθμισης των χερσαίων δυνάμεων που περιλαμβάνει την απόκτηση θωρακισμένων οχημάτων μάχης θα πρέπει να αποφασιστεί το συντομότερο δυνατό.

«Ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο από νομικής άποψης όσο και από άποψης οικονομικού συμφέροντος της Βουλγαρίας, που σημαίνει ότι βουλγαρικές εταιρίες θα πρέπει να μοιραστούν τουλάχιστον μέρος της διαδικασίας παραγωγής, εάν δεν την φέρουν εις πέρας πλήρως, και να συνεισφέρουν στη μελλοντική συντήρηση».