Quantcast

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Το Σαράγεβο τιμά την επέτειο της πολιορκίας της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Το Σαράγεβο τίμησε σήμερα σε μια τελετή την έναρξη της πολιορκίας της πόλης πριν από τριάντα χρόνια από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, που άφησε ανεξίτηλες μνήμες σε όλον τον κόσμο, με έναν φόρο τιμής στα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Το Σαράγεβο τίμησε σήμερα σε μια τελετή την έναρξη της πολιορκίας της πόλης πριν από τριάντα χρόνια από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, που άφησε ανεξίτηλες μνήμες σε όλον τον κόσμο, με έναν φόρο τιμής στα θύματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην αρχή μιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην αντίσταση των κατοίκων του Σαράγεβου κατά τη διάρκεια 44 μηνών πολιορκίας (1992-1996), τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στα θύματα του πολέμου της Βοσνίας και στους «αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία».

«Αυτό που δεν είχε σταματήσει στη δεκαετία του 1990 στη Βοσνία γίνεται ακόμη πιο ορατό σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε η δήμαρχος του Σαράγεβου, Μπενγιαμίνα Κάριτς, κατά τη διάρκεια της τελετής που οργανώθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σύμβολο της καταστροφής που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία τώρα έχει ανοικοδομηθεί.

Περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.600 παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50.000 τραυματίστηκαν στο Σαράγεβο από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

Από τα υψώματα της πόλης, σερβοβοσνιακές δυνάμεις βομβάρδισαν την πρωτεύουσα, της οποίας οι 360.000 κάτοικοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

«Αυτό που κάποτε πιστεύαμε ότι ανήκει στην ιστορία της ανθρώπινης ατίμωσης επιστρέφει στο προσκήνιο μέσω της βαρβαρότητας, της καταστροφής και της φασιστικής ιδεολογίας, μεταμφιεσμένης με άλλη αμφίεση», πρόσθεσε η Κάριτς, η οποία ήταν ενός έτους στις 5 Απριλίου 1992.

Η πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας είχε συγκλονίσει τον κόσμο.

Σήμερα, η ανακάλυψη, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, πολλών πτωμάτων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, προκαλεί ένα παγκόσμιο σοκ.

Μιλώντας για το Σαράγεβο, η δήμαρχος της Βοσνιακής πρωτεύουσας φαινόταν επίσης να αναζητά λόγια ενθάρρυνσης για τις ουκρανικές πόλεις που τελούν υπό πολιορκία.

«Από αυτήν την πόλη, σύμβολο της αντίστασης, λέμε ότι δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ελπίδα μας και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Και πρόσθεσε: «Εγκαταλειμμένο σχεδόν από όλους, χωρίς όπλα, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς αέριο, το Σαράγεβο δεν παραδόθηκε ποτέ».

Ο πόλεμος μεταξύ των κοινοτήτων στη Βοσνία άφησε πίσω του σχεδόν 100.000 νεκρούς.