O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να αδράξει την ευκαιρία και να αποδεχτεί την πρόταση της ΕΕ, σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Έχετε μια ιστορική ευκαιρία να πείτε ‘ναι’ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ‘ναι’ στην ΕΕ, ‘ναι’ στα παιδιά μας… Η απόφαση γι΄αυτό είναι δική σας, είναι κυριαρχικό δικαίωμά σας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι, την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από την Σόφια, ενώ η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στα Σκόπια ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της πρότασης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε στο εσωτερικό της χώρας και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.
«Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η πρόταση αποτελεί μια ισορροπημένη λύση, η οποία καθησυχάζει τις ανησυχίες σας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελικά να προχωρήσουμε προς την οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος στην ΕΕ. Εάν πείτε ‘ναι’, η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ. μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας) θα διοργανωθεί τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Οι προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση της ΕΕ (την οποία είχε καταθέσει πρόσφατα η λήξασα πλέον γαλλική προεδρία), σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφωνήσουν με αυτήν, τότε θα αποφασιστεί άμεσα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, όμως το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων θα γίνει αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι η τελευταία πρόταση της ΕΕ λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της χώρας του σχετικά με τα θέματα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας και γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας επί της πρότασης, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί κοινή πρόταση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Διαφωνεί το ακροδεξιό VMRO
Με την πρόταση της ΕΕ διαφωνεί έντονα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, το ακροδεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόταση «ικανοποιεί τα βουλγαρικά αιτήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά» της Βόρειας Μακεδονίας.
Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πραγματοποιούνται μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας μαζικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αίτημα την απόρριψη της πρότασης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η Βουλγαρία, εδώ και ενάμισι χρόνο, παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ