Quantcast

Βόρεια Κορέα: Νέα περιστατικά «πυρετού» εντοπίστηκαν στη χώρα, αλλά οφείλονται στη γρίπη, σύμφωνα με τις αρχές

«Όλα τα περιστατικά πυρετού (…) στην επαρχία Ριανγκάνγκ ήταν (κρούσματα) γρίπης», ανέφερε το KCNA, βασιζόμενο στα στοιχεία των υγειονομικών αρχών

Τα πρόσφατα περιστατικά «πυρετού» που εντοπίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας στη Βόρεια Κορέα οφείλονται στη γρίπη και όχι στην επανεμφάνιση της covid-19 στη χώρα, αντίθετα με τις πρώτες εικασίες, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ανάρρωσαν και έχουν κανονική θερμοκρασία

Η διευκρίνιση αυτή γίνεται μία ημέρα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε περιοχές της επαρχίας Ριανγκάνγκ, που συνορεύει με την Κίνα, μετά των εντοπισμό τεσσάρων νέων περιστατικών «πυρετού».

«Όλα τα περιστατικά πυρετού (…) στην επαρχία Ριανγκάνγκ ήταν (κρούσματα) γρίπης», ανέφερε το KCNA, βασιζόμενο στα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Οι ασθενείς «ανέρρωσαν και πλέον έχουν κανονική θερμοκρασία», πρόσθεσε το πρακτορείο, ενώ επεσήμανε ότι ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή.

«Κακή επιδημία»

Το KCNA είχε μεταδώσει χθες Πέμπτη ότι τέσσερα νέα περιστατικά «πυρετού» πιστευόταν ότι συνδέονται με «την κακή επιδημία» του κορωνοϊού, δύο εβδομάδες αφού η χώρα είχε ανακοινώσει την «σαρωτική νίκη της» έναντι της covid-19.

Η Βόρεια Κορέα κάνει λόγο για «ασθενείς με πυρετό» και όχι με covid, προφανώς λόγω έλλειψης μέσων για τη διενέργεια τεστ.

Το απομονωμένο καθεστώς, που έχει κλείσει τα σύνορά του από την αρχή της πανδημίας, επιβεβαίωσε τον Μάιο μια επιδημία που οφειλόταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που αρρώστησε στη διάρκεια της επιδημίας, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα «τη σαρωτική νίκη» ενάντια στον κοροναϊό και είχε ζητήσει την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Καταγράφηκαν 4,8 εκατ. περιστατικά από τα τέλη Απριλίου

Στη Βόρεια Κορέα καταγράφηκαν σχεδόν 4,8 εκατομμύρια «περιστατικά πυρετού» από τα τέλη Απριλίου, με μόλις 74 θανάτους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κανένα κρούσμα δεν έχει ανακοινωθεί από τις 29 Ιουλίου.

Οι ειδικοί, περιλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τα στοιχεία που ανακοινώνει η Πιονγκγιάνγκ αλλά και το αν έχει όντως θέσει υπό έλεγχο την επιδημία.

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι υποεξοπλισμένα, με λίγες μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ δεν διαθέτουν καμία θεραπεία ή εμβόλιο για την covid-19. Ωστόσο το νοτιοκορεατικό μέσο ενημέρωσης NK News μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει δόσεις εμβολίου από την Κίνα.