Quantcast

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δοκιμαστικό κατασκοπευτικό δορυφόρο

Η Πιονγιάνγκ θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για τον πρώτο της στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο μέχρι τον Απρίλιο

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι εκτόξευσε δοκιμαστικό δορυφόρο ως σημαντική δοκιμή τελικού σταδίου για την ανάπτυξη του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της, βασική στρατιωτική δυνατότητα που επιθυμούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν μαζί με άλλα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης που απεικονίζουν διαστημική άποψη της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας και της Ιντσεον, μιας πόλης δυτικά της Σεούλ, σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει ότι ο Βορράς πιέζει να αποκτήσει ένα εργαλείο επιτήρησης κατά του αντιπάλου του.

Ο πύραυλος που μετέφερε τον δοκιμαστικό δορυφόρο εκτοξεύτηκε την Κυριακή για να αξιολογήσει τα συστήματα φωτογραφίας και μετάδοσης δεδομένων, ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο.

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της χώρας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των δοκιμών «σημαντική επιτυχία που πέρασε από την τελική δοκιμασία εκτόξευσης αναγνωριστικού δορυφόρου». Η Πιονγιάνγκ θα ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για τον πρώτο της στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το KCNA.

«Από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν, η ανάλυση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για στρατιωτικές αναγνωρίσεις» δήλωσε ο Σου Κιμ, αναλυτής ασφαλείας της RAND Corporation με έδρα την Καλιφόρνια. «Θα σημειώσω, ωστόσο, ότι αυτή είναι πιθανώς μια συνεχιζόμενη εξέλιξη, επομένως ενδέχεται να δούμε περισσότερες βελτιώσεις στις στρατιωτικές αναγνωριστικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας με την πάροδο του χρόνου».

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι Αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν την Κυριακή ότι εντόπισαν ένα ζεύγος βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα από τη βορειοδυτική περιοχή Τόνγκτσανγκ-Ρι, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα εκτόξευσης δορυφόρων του Βορρά. Είπαν ότι οι δύο πύραυλοι πέταξαν περίπου 500 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος 550 χιλιομέτρων προτού προσγειωθούν στα ύδατα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

 

 

Πηγή: Associated Press