Quantcast

Βηρυτός: Τέσσερις ημέρες προθεσμία για να καταλογιστούν ευθύνες για τη φονική έκρηξη

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ»

Τέσσερις ημέρες προθεσμία έδωσαν οι λιβανικές αρχές σε μια «επιτροπή έρευνας» για να καταλογιστούν ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό  ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Λιβάνου. 

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.

«Είναι ένα δυστύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε ο Ουεχμπέ.

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό — θα είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφή.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Μιλώντας πάντως στο CNN, o Γιαντ Τσααμπάν, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, δήλωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική επίθεση από το κράτος». «Έχουν διαπράξει έγκλημα αποθηκεύοντας αυτά τα νιτρικά για περισσότερο από μια δεκαετία εκεί, χωρίς λογοδοσία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος θυμός στο λαό.