Quantcast

Βηρυτός: Ήξεραν από τον Ιούλιο για τον κίνδυνο έκρηξης στην κυβέρνηση

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.

 

 

Η φονική έκρηξη στη Βηρυτό βύθισε τον Λίβανο σε βαθιά πολιτική κρίση και το ερώτημα είναι ποιος γνώριζε τι για το φονικό φορτίο του νιτρικού αμμωνίου, που παρέμενε επί έξι χρόνια σε αποθήκη του λιμανιού.

 

 

Οπως αποκαλύπτει το Reuters, αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν τον περασμένο Ιούλιο την κυβέρνηση του Λιβάνου για τις ολέθριες συνέπειες μιας έκρηξης των 2.750 τόνων του νιτρικού αμμωνίου κι ότι έπρεπε να διασφαλιστούν άμεσα τα επικίνδυνα χημικά.

 

 

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Ιουλίου -δηλαδή, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την τραγωδία- έφθασε μάλιστα στα χέρια του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ και του προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν, όπως ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση εμπιστευτικών εκθέσεων στο πρακτορείο. Η επιστολή προς τους δύο πολιτικούς αναφέρεται σε έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, όχι όμως και το περιεχόμενό της. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι αποτελούσε μια περίληψη των ευρημάτων δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και η οποία συμπέρανε ότι θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί το φονικό φορτίο. «Υπήρχε κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό σε περίπτωση κλοπής του σε τρομοκρατική επίθεση», είπε ο αξιωματούχος. «Στο τέλος της έρευνας ο γενικός εισαγγελέας ετοίμασε μια τελική έκθεση, που εστάλη στις Αρχές. Τους προειδοποίησα ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό σε περίπτωση έκρηξης», πρόσθεσε.

 

 

Εκπρόσωπος του υποστηριζόμενου από τη Χεζμπολάχ Ντιάμπ επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την επιστολή στις 20 Ιουλίου και την έστειλε εντός 48 ωρών στο Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας του Λιβάνου, προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη σε προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κυβέρνηση έλαβε τον φάκελο 14 ημέρες πριν από την έκρηξη και έδρασε μέσα σε λίγες ημέρες. Προηγούμενες κυβερνήσεις επί έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε», είπε. Από το γραφείο του προέδρου της χώρας δεν προέβησαν σε σχόλια.

 

 

Ο Ντιάμπ ανακοίνωσε χθες, έπειτα από πολυήμερες διαδηλώσεις και κύμα βίας, την παραίτηση της κυβέρνησής του, ενώ πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται και ο πρόεδρος Αούν, ο οποίος έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για διεθνή έρευνα της τραγωδίας στη Βηρυτό. Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις εκλογές. Το κόστος ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή στον Λίβανο υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 15 δισ. δολάρια.