Quantcast

Βικτόρια Νούλαντ: «Όχι» στον αγωγό EastMed – Θετική η Ουάσινγκτον στη μεταφορά LNG και στην Τουρκία

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο

Tέλος στα σενάρια για τον αγωγό Eastmed στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη των ΗΠΑ έβαλε η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτόρια Νούλαντ.

 

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο. Μάλιστα εκτιμά ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.

Σχετικά με το πώς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Ουκρανίας σε στρατιωτικές ή άλλες διαστάσεις, η Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι «ο κύριος λόγος που ήρθα στην Αθήνα ήταν για να πω ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνουμε μαζί. Πρέπει να πω ότι την τελευταία φορά που ήμουν στην κυβέρνηση έκανα πολλά ταξίδια στην Αθήνα και εκείνη την εποχή ήταν για να βοηθήσω την Ελλάδα να λάβει τη διεθνή βοήθεια που χρειαζόταν προκειμένου να ανακάμψει.

Πολύ δύσκολες στιγμές. Και βλέπω τώρα αυτή τη σχέση ασφάλειας που έχουμε σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών και όλη τη δουλειά που έχει γίνει για την οικοδόμηση αυτού που τώρα αποδίδει τόσα οφέλη, καθώς συλλογικά προσπαθούμε να τερματίσουμε αυτόν τον βίαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Και ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πάροχος ασφάλειας που βοηθάει την Ουκρανία ήταν εξαιρετικός.

Και δευτερευόντως, το γεγονός ότι έχουμε κάνει πολλή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας: τον αγωγό TAP και τη διασύνδεση προς τη Βουλγαρία και τώρα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα να είναι ένας ενεργειακός κόμβος όχι μόνο για τις δικές σας ανάγκες, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν σε ολόκληρη την Ε.Ε., ακόμη και στην Τουρκία, ότι η επένδυση στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κακή ιδέα. Ετσι, η Ελλάδα όχι απλώς παρέχει επιλογές για όλους, αλλά έχετε πραγματικά την ευκαιρία να γίνετε μέρος της λύσης για το μέλλον».

Οσο για το αν έγιναν συζητήσει για συγκεκριμένα ενεργειακά πρότζεκτ του μέλλοντος, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ναι, είχα την ευκαιρία να πάω για λίγο στην τριμερή συνάντηση που είχε ο υπουργός Δένδιας με τον ΥΠΕΞ Λάπιντ και τον ΥΠΕΞ Κασουλίδη. Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε την τριμερή αλλά και το «3+1» με τις ΗΠΑ, και πολλές από αυτές τις συζητήσεις αφορούσαν ενεργειακές επιλογές. Οπότε περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών. Νομίζω ότι το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί. Ολοι χρειάζονται ενέργεια τώρα. Χρειάζονται φυσικό αέριο, χρειάζονται ρεύμα. Γι’ αυτό στρέφουμε τώρα την προσοχή στο LNG, σε αυτά τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ., και καταλαβαίνω ότι οι τρεις είχαν μια καλή συζήτηση γι’ αυτά τα πράγματα. Είμαστε πρόθυμοι να είμαστε υποστηρικτικοί. Θα έλεγα ότι ακόμη και στο πλαίσιο της επίσκεψης που είχαμε στην Αγκυρα τη Δευτέρα, καταλαβαίνουν ότι εξαρτώνται πάρα πολύ τώρα από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βλέπουμε, λοιπόν, πραγματικές ευκαιρίες για την ενέργεια να είναι θεραπευτής και συνδετικός παράγοντας σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Για το αν η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την εισαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές με το βασικό σενάριο να είναι το LNG και όχι οι αγωγοί, η Νούλαντ ήταν ξεκάθαρη. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε δέκα χρόνια και να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα πράγματα. Πρέπει να μεταφέρουμε αέριο τώρα. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο σήμερα ως μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα δεν θέλουμε έναν αγωγό. Σε δέκα χρόνια από τώρα θέλουμε να είμαστε πράσινοι. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα. Και η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε όλα αυτά. Και αυτό είναι σημαντικό».