Βίαιες απελάσεις Αφγανών στην Ανατολική Τουρκία

Καταγγελίες για βάναυσες πρακτικές κατά των προσφύγων

Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές για βίαιες επαναπροωθήσεις εναντίον Αφγανών προσφύγων στην ανατολική Τουρκία, δύο μήνες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ερευνα της εφημερίδας Guardian, που περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις με θύματα επαναπροωθήσεων, δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στα ανατολικά σύνορα της γείτονος χώρας αλλά και ανεξάρτητους παρατηρητές, φανερώνει πως η πρακτική των απελάσεων εφαρμόζεται πλέον συστηματικά, συνοδευόμενη συχνά από βίαιες συλλήψεις, βασανισμούς και βάναυσες πρακτικές από την πλευρά των τουρκικών συνοριακών δυνάμεων. «Δεν είμαι καλά, δεν αισθάνομαι πλέον άνθρωπος» δηλώνει χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα ο 22χρονος Αφγανός Μουχαμντουλάχ Σανγκίν, ο οποίος ισχυρίζεται πως διέσχισε τα σύνορα Τουρκίας και Ιράν τρεις φορές για να ζητήσει άσυλο, πέφτοντας κάθε φορά θύμα βίας και παράτυπων διαδικασιών απέλασης.

Σύμφωνα με αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τους τελευταίους μήνες έως και 30.000 πρόσφυγες εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν κάθε εβδομάδα. Αρκετοί από αυτούς επιχειρούν ένα ταξίδι 2.200 χιλιομέτρων διασχίζοντας το Ιράν και την οροσειρά Ζάγκρος, για να καταλήξουν στα σύνορα με την Τουρκία και σε παραμεθόριες πόλεις, όπως το Μπάσκαλε, το Τσαλντιράν και το Οζάλπ Οπως αναφέρει ο Μαχμούτ Κατσάν, Τούρκος δικηγόρος με έδρα την ανατολική πόλη του Βαν, ο οποίος ειδικεύεται σε υποθέσεις αιτημάτων ασύλου, εκεί συναντούν συστηματικές βίαιες αντιδράσεις και παραβιάσεις της σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό που κάνουν οι τουρκικές αρχές είναι σαφώς παράνομο» αναφέρει ο Κατσάν στον Guardian, προσθέτοντας πως η Επαρχιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης στο Βαν δεν δέχεται πλέον νέες αιτήσεις ασύλου, ακόμα και από αφγανικές οικογένειες και παιδιά που καταφθάνουν με διαβατήρια.

Η Επαρχιακή Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης στο Βαν δεν δέχεται πλέον αιτήσεις ασύλου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ερευνας για το Ασυλο και τη Μετανάστευση (IGAM), Μετίν Κομπατίρ, συμπληρώνει πως η άρνηση της νόμιμης εισόδου πολλών Αφγανών προσφύγων τους αναγκάζει να ακολουθήσουν ριψοκίνδυνα και συχνά θανατηφόρα ταξίδια, αναφέροντας ένα περιστατικό όπου έως 60 Αφγανοί πρόσφυγες πνίγηκαν διασχίζοντας τη λίμνη Βαν. Οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να απωθήσει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έγιναν εμφανείς από τον Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η κατασκευή ενός τσιμεντένιου τείχους μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων στην επαρχία Βαν. Ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε τότε πως τα ανατολικά σύνορα της χώρας ενισχύθηκαν με κάμερες θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης καθώς και περισσότερα στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων και 750 αξιωματικών ειδικών επιχειρήσεων.

Εξαγωγές drones

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει την επέκταση των εξαγωγών οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς βρίσκεται στα τελευταία στάδια διαπραγματεύσεων με το Μαρόκο και την Αιθιοπία για συμφωνίες πώλησής τους, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συμφωνίες. Η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Αιθιοπία αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω τριβές στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και το Κάιρο, το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη με την Αντίς Αμπέμπα σχετικά με την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον Μπλε Νείλο. Πηγές που ανήκουν στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν, μάλιστα, πως το Κάιρο ζήτησε ήδη βοήθεια από τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για να παγώσουν οποιαδήποτε συμφωνία πώλησης.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ