Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας ζήτησε τη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο (TJS) να ανακηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» το κόμμα Λαϊκή Βούληση (Voluntad Popular) του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που κατηγορείται ότι σχεδίασε μια αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στις αρχές Μαΐου.
«Καταθέσαμε στο τμήμα συνταγματικών υποθέσεων (του TSJ) μια αίτηση ερμηνείας των άρθρων 31 και 32 του οργανικού νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» για να «καθορίσει εάν η πολιτική οργάνωση Λαϊκή Βούληση είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ στη δημόσια τηλεόραση.
Η βενεζουελανή νομοθεσία προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 30 ετών για τρομοκρατικές ενέργειες.
Ο Σάαμπ, ένας Τσαβίστας, κατηγόρησε τον Γκουαϊδό – τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης που αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από σχεδόν 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ – για ενθάρρυνση αποσταθεροποιητικών ενεργειών «εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού».
Μεταξύ των κατηγοριών είναι μια «εισβολή δια θαλάσσης» που συνέβη στις 3 Μαΐου. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων δύο απόστρατων Αμερικανών που «κατηγορούνται για τρομοκρατία», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.
Ο Σάαμπ κατηγόρησε επίσης το κόμμα Λαϊκή Βούληση (κεντροδεξιά) ότι χρησιμοποίησε «χρήματα βενεζουελάνικων λογαριασμών στο εξωτερικό» και της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, «με τη βοήθεια των ΗΠΑ».
Με τα «κλεμμένα χρήματα» από το «τρομοκρατικό κίνημα», η Voluntad Popular «χρηματοδότησε μια εισβολή μισθοφόρων στην επικράτειά μας», πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας αναφερόμενος στην επιχείρηση που το Καράκας αποδίδει στους Αμερικανούς και στην Κολομβία.
Η Ουάσιγκτον, η οποία αποκαλεί «δικτάτορα» τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και θέλει να τον εκδιώξει από την εξουσία, έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, και σε πολλούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στη λατινοαμερικάνικη χώρα.