Quantcast

Βενετία: Πλημμύρισε από σπάνια καλοκαιρινή παλίρροια

Δεν ενεργοποιήθηκε το τεχνητό φράγμα

Σε μία πρωτοφανή για τα καλοκαιρινά δεδομένα παλίρροια, χθες Κυριακή 8 Αυγούστου η πόλη της Βενετίας πλημμύρισε, με την στάθμη του νερού να έχει φτάσει στο 1 μέτρο.

 

 

Γενικότερα, η παλίρροια στη Βενετία δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως “acqua alta” (“υψηλό νερό”). Αλλά το καλοκαίρι το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο, κάτι το οποίο παραπέμπει στις κλιματικές αλλαγές και στην άνοδο της στάθμης του νερού παγκοσμίως.

Σε σχέση με παλαιότερες πλημμύρες, η πιο πρόσφατη δεν προκάλεσε ζημιές. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ertnews, πολλά ήταν τα ζευγάρια στην Πιάτσα Σαν Μάρκο που χόρεψαν με μουσική υπόκρουση πιάνου, ενώ τα παιδιά έπαιζαν και οι τουρίστες κυκλοφορούσαν με τα παπούτσια στο χέρι.

Πέραν του ασυνήθιστου γεγονότος, η ιστορία έχει και ένα δεύτερο σκέλος, κάπως πιο ανησυχητικό.

Η Βενετία έχει εγκαταστήσει ένα φιλόδοξο αντιπλημμυρικό φράγμα με κόστος (έως τώρα) 6 δις ευρώ ονόματι MOSE, το οποίο μπορεί να προστατεύσει την Βενετία από πλημμύρες ύψους μέχρι και 3 μέτρων. Ένα έργο το οποίο λειτουργεί από πέρσι το καλοκαίρι (με επίσημα εγκαίνια υπό την προεδρία του τέως Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε) και που πράγματι έσωσε την πόλη 20 φορές από τότε. Όμως, την Κυριακή 8 Αυγούστου το MOSE δεν ενεργοποιήθηκε. Γιατί;

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, το κύριο πρόβλημα είναι οικονομικό. Το MOSE δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο, και οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του μπορεί να μην έρθουν εις πέρας σύντομα. Η κοινοπραξία Consorzio Venezia Nuova, η οποία ανατέθηκε από το κράτος για την κατασκευή του, έχει σοβαρά χρέη, και οι υπάλληλοί της όπως και αυτοί των συνεργαζόμενων εταιρειών βρίσκονται σε αναταραχή λόγω απλήρωτων μισθών.

Η εφημερίδα La Stampa τονίζει ότι οι εταιρείες δεν είναι πλέον πρόθυμες να εργαστούν εάν τα προηγούμενα χρέη, που ανέρχονται σε περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ, δεν εξοφληθούν πρώτα.

Ο διαθέσιμος χρόνος για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης λιγοστεύει, εφόσον το φθινόπωρο το MΟSE θα πρέπει να τεθεί ξανά σε λειτουργία για την αποφυγή σοβαρών πλημμυρών στην Βενετία, όπως αυτή του Νοέμβριου του 2019 η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ιστορική Βασιλική του Σαν Μάρκο.