Βέλγιο: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αντιδράσεις για λόγους ασφαλείας

Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο θεωρείται μία από τις πιο φωταγωγημένες χώρες στην Ευρώπη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πολλών δήμων στο Βέλγιο να σβήνουν τον δημόσιο φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ατυχήματα, αλλά και για την γενικότερη ασφάλεια των πολιτών τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι την ανατολή του ηλίου.

 

Ειδικότερα, 164 δήμοι της Βαλλονίας «κατεβάζουν τον διακόπτη» από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, εκτός από ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου rtl.

Ο Κέβιν Βαν Ούτερ, αξιωματούχος του δήμου Μπις στο Ενό, σημειώνει ότι το κίνητρο «έχει να κάνει με το περιβάλλον, είναι συμβολικό, αλλά και οικονομικό. Νομίζω ότι από τη στιγμή που ζητάμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν μια προσπάθεια, είναι φυσιολογικό να μπορούν να το κάνουν και οι δημόσιες αρχές».

Αντιδρούν οι πολίτες – Φοβούνται ατυχήματα και επιθέσεις

Από την πλευρά των κατοίκων οι απόψεις διίστανται. «Αν είναι θέμα οικονομίας και αν μπορεί να μας βοηθήσει για το μέλλον, ναι», υποστηρίζει ένας πολίτης, ενώ ένας άλλος διαφωνεί λέγοντας ότι «αυτά είναι πολύ άσχημα νέα. Δίνουν έδαφος για μεγάλη ανασφάλεια».

Όπως επισημαίνεται στο rtl, o δήμος ο οποίος αναμένεται να εξοικονομήσει 37.000 ευρώ έχει ζητήσει από την αστυνομία να βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Από τους 197 δήμους που διαχειρίζεται o Ores (διαχειριστής ενέργειας), οι 164 έχουν αποδεχθεί το μέτρο. Η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης κατά 37% και συνολική εξοικονόμηση 12 εκ. ευρώ.

Στη Λουβιέρ, ο λογαριασμός θα μειωθεί κατά 97.000 ευρώ. Το κέντρο της πόλης ωστόσο θα παραμείνει φωτισμένο. Θα υπάρχουν επίσης εξαιρέσεις σε ορισμένες εκδηλώσεις.

Πάνω από 180 ατυχήματα

Αρκετοί δήμοι έχουν ζητήσει μελέτες για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας των μέτρων σε ορισμένες περιοχές και κυρίως σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Οι δήμαρχοι των Βρυξελλών, από την πλευρά τους, φαίνεται ότι υπαναχωρούν. Από την 1η Οκτωβρίου, οι δήμαρχοι των 19 δήμων των Βρυξελλών είχαν αποφασίσει να σβήνουν τα δημόσια φώτα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου για να εξοικονομείται ενέργεια.

Όμως, μετά την καταγραφή τουλάχιστον 180 ατυχημάτων – λόγω ελλιπούς ή καθόλου φωτισμού – με πεζούς ή ποδηλάτες που πήγαιναν στη δουλειά ή στο σχολείο πριν ξημερώσει, οι δήμαρχοι έκαναν πίσω και σταματά η εφαρμογή του μέτρου. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Soir, ένας πεζός που τραυματίστηκε σοβαρά στις 7.35 το πρωί, όταν τον χτύπησε μηχανή.

To 2017, το Βέλγιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο για τον εντυπωσιακό φωτισμό των οδικών δικτύφωων του, μετά από φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ, τις οποίες είχε τραβήξει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σε αυτές φαινόταν η χώρα να λάμπει περισσότερο από τους γείτονές της, με τα φώτα να παραμένουν αναμμένα όλο το βράδυ. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, περίπου 2,2 εκατομμύρια λαμπτήρες φώτιζαν τους δρόμους του Βελγίου.