Βέλγιο: Άρχισε η δίκη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ για τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016

Ο Γάλλος τζιχαντιστής είναι ένας από τους δέκα κατηγορούμενους στη δίκη - τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ οργανωθεί ενώπιον κακουργιοδικείου στο Βέλγιο

Ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η δίκη για τις πολύνεκρες τζιχαντιστικές επιθέσεις του 2016 στη βελγική πρωτεύουσα, παρουσία του Γάλλου Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τζιχαντιστή που πριν τις Βρυξέλλες αιματοκύλισε το 2015 Παρίσι, με τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν και άλλα σημεία.

 

Ο Γάλλος τζιχαντιστής είναι ένας από τους δέκα κατηγορούμενους στη δίκη – τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ οργανωθεί ενώπιον κακουργιοδικείου στο Βέλγιο.

Τον Σεπτέμβριο, στην ακροαματική διαδικασία πριν τη δίκη, ο Αμπντεσλμα είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου

Η πρώτη ημέρα της δίκης είναι αφιερωμένη στο σχηματισμό του σώματος των ενόρκων.

Η δίκη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 6 ως 9 μήνες, διεξάγεται στο παλιό αρχηγείο του ΝΑΤΟ ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τους περισσότερους από 900 ενάγοντες και τους ξένους δημοσιογράφους.

Οι επιθέσεις στις Βευξέλλες πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2016 από τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 32 ανθρώπους και προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016, δύο τζιχαντιστές ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζaventem και ένας τρίτος περίπου μια ώρα αργότερα στο μετρό της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Ο απολογισμός των επιθέσεων ήταν 32 νεκροί και περισσότεροι από 340 τραυματίες.

O Αμπντεσλάμ έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αναστολής της ποινής στη Γαλλία για τις επιθέσεις στο Παρίσι.