Σε μια παγκόσμια σκηνή έχει μετατραπεί το Λονδίνο που θα φιλοξενήσει ιστορικές στιγμές, συγκίνηση αλλά και πολιτικό παρασκήνιο. Τα διπλωματικά ρήγματα, οι πρόσφατες αλλά και οι μακροχρόνιες αντιπαράθέσεις περνούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο λίγες ώρες πριν από το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αίσθηση της απομόνωσης χωρών από τη Δύση θα μεταφερθεί με έναν ιδιότυπο τρόπο και στο Ουέστμνιστερ όπου παρουσία ξένων ηγετών θα πουν χιλιάδες άνθρωποι το ύστατο χαίρε.
Σε αυτό το κλίμα κατάνυξης, οι λεπτομέρειες για τις προσκλήσεις «αμφιλεγόμενων» ηγετών έχουν – αν μη τι άλλο – απασχολήσει πλήθος διεθνών ΜΜΕ.
Μελάνι έχει χυθεί, τις τελευταίες ημέρες, για την άφιξη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Λονδίνο. Τελικά, όπως μεταδίδεται, δεν θα παραστεί στην κηδεία της Ελισάβετ Β’, εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της υπόθεσης εκτέλεσης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη βρετανική πηγή, τη Σαουδική Αραβία θα εκπροσωπήσει ο Τούρκι Μπιν Μοχάμεντ αλ Σαούντ, υπουργός Επικρατείας.
Όπως γίνεται γνωστό, η αλλαγή ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.
Έντονη κριτική είχε ασκηθεί, πριν από λίγες ημέρες, από ομάδες προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απόφαση να προσκληθεί ο πρίγκιπας διάδοχος στην κηδεία, καθώς η Δύση τον κατηγορεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post.
Την απόφαση να προκληθεί ο Μπιν Σαλμάν επέκρινε και η αρραβωνιαστικά του Κασόγκι, Χατιτζέ Κενγκίζ.
Σημειώνεται ότι Μπιν Σαλμάν βρίσκεται ανάμεσα στους άνω των 500 ξένων ηγετών που έλαβαν πρόσκληση για την κηδεία της Ελισάβετ Β‘, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ τη Δευτέρα.
Στους πολιτικούς που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επικριτικών σχολίων για αντιδημοκρατικές πρακτικές και έλαβαν πρόσκληση ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι ο πρίγκιπας θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες.
Πρόσκληση, όμως, δεν έλαβαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίθεση με τον Ερντογάν και τον Μπολσονάρου που θα παραστούν στην κηδεία.
Το «παρών» δεν αναμένεται να δώσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ και την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρόεδρος, Γουάνγκ Κισάν.
Την πρόσκληση απέρριψε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 2.000 άνθρωποι αναμένεται να παραστούν στις εκδηλώσεις αποχαιρετισμού τη Δευτέρα. Ανάμεσα σε αυτούς επίσημοι προσκεκλημένοι και μέλη βασιλικών οικογενειών.
Την κηδεία αναμένεται, δε, να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περί τους 4,1 δισ. ανθρώπους, ενώ δύο εκατομμύρια κόσμου έχουν ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία.