Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Βρετανία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.
Η σορός της μακροβιότερης μονάρχη του κόσμου βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν για ώρες για το «ύστατο χαίρε».
Πότε και πού θα γίνει η κηδεία της
Η κηδεία της βασίλισσας θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο προτού η σορός της εκλιπούσας μεταφερθεί για την ταφή της στο κάστρο Ουίνδσορ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού.
Ιδιωτική τελετή για την ταφή της βασίλισσας θα γίνει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνδσορ, σύμφωνα επίσης με σημερινή ανακοίνωση του παλατιού.
Αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, το βράδυ επίσης στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος), τα παιδιά της, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, θα παραστούν σε αγρυπνία που θα γίνει για τη βασίλισσα, κατά την οποία θα βρίσκονται μπροστά στο φέρετρό της.
Δρακόντεια μέτρα την ημέρα της κηδείας
Τα μέτρα ασφαλείας τη Δευτέρα, ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, θα είναι δρακόντεια. Βασιλείς και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από κάθε γωνιά του κόσμου θα βρεθούν στο Λονδίνο για να πουν το δικό τους «αντίο» στην Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας. Το πλήθος που θα παρακολουθήσει την τελετή αναμένεται να είναι ένα από το μεγαλύτερα που έχει δει ποτέ η χώρα.
Οι προσκλήσεις για την κηδεία, έχουν ήδη σταλεί, ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη επίσημη λίστα καλεσμένων.
Σε αυτή θα παραστούν περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επιβεβαίωσε πρώτος την παρουσία του.
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ο Γιουν Σουκ Γιολ από τη Νότια Κορέα είναι μεταξύ των προέδρων που θα παρευρεθούν.
Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, θα αποχαιρετήσει επίσης τη βασίλισσα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών της Κοινοπολιτείας αναμένεται να δώσουν το «παρών», με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, να ταξιδεύουν για περίπου 24 ώρες για να παραβρεθούν στην κηδεία.
Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας, Ναρουχίτο, και η αυτοκράτειρα, Μασακο, θα ταξιδέψουν και αυτοί στο Λονδίνο.
Μεταξύ των ευρωπαίων βασιλέων που θα παρευρεθούν στην τελετή είναι και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ και η σύζυγός του βασίλισσα Λετίσια.
Σπάει παράδοση 200 ετών
Μια ανατροπή επιφύλασσε ακόμα και μετά θάνατον η βασίλισσα Ελισάβετ. Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου η κηδεία της – έπειτα από δική της απόφαση όσο βρισκόταν εν ζωή – θα πραγματοποιηθεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ «σπάζοντας» την παράδοση 200 και πλέον ετών.
Από την εποχή του Γεωργίου του Γ’ και μετά όλες οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνται παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, όπως έγινε και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου
Σύμφωνα με τους Times η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμούσε η δική της κηδεία να τελεστεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ διότι θεωρούσε πως έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια θα ταφεί στο παρεκκλήσι του πύργου Ουίνδσορ.
Οι βασιλικές κατοικίες — κάποιες από τις οποίες είναι ανοικτές στο κοινό, όπως τα μουσεία στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το Σάντριγχαμ στην ανατολική Αγγλία– θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του νέου βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου Γ’.