Quantcast

Βασίλισσα Ελισάβετ – Κορωνοϊός: Τι εξετάζουν οι γιατροί της

Διαγνώστηκε χθες με κορωνοϊό

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα γιορτάσει τα 96α γενέθλιά της τον Απρίλιο και η ανησυχία για την μόλυνσή της από τον κορωνοϊό είναι έκδηλη στη χώρα.

 

 

 

Ωστόσο, η μονάρχης νοσεί σε ένα ριζικά διαφορετικό φόντο από την εποχή που ο ιός κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι εξετάζουν οι γιατροί της

Εκτός από την προστασία που της παρείχαν οι εμβολιασμοί της, καθώς έχει κάνει και την ενισχυτική δόση– θα μπορούσε επίσης να λάβει αντιιικά φάρμακα που εγκρίθηκαν από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις τον Δεκέμβριο.

Ενώ θα ασκεί «ελαφριά καθήκοντα», θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ όπου θα δέχεται φροντίδες απο το μόνιμο ιατρικό προσωπικό που ανήκει στο παλάτι.

Στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων για τη φροντίδα της θα είναι ο γιατρός της βασίλισσας, σερ Χιού Τόμας, ο οποίος είναι σύμβουλος στο νοσοκομείο St Mary στο Λονδίνο και καθηγητής γαστρεντερικής γενετικής στο Imperial College του Λονδίνου, καθώς και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του Μπάκιγχαμ.

Μπορεί να επιλέξει να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα αντιικά φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, μια απόφαση που ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθεί εντός ημερών.

Παρά το γεγονός ότι ο Τύπος και το κοινό ενημερώθηκαν ότι η βασίλισσα πάσχει από «ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα», οι ειδικοί τονίζουν ότι σχεδόν όλες οι σοβαρές λοιμώξεις Covid-19 μπορεί να ξεκινήσουν με ήπια συμπτώματα.

Τι αναφέρουν ειδικοί

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι για οποιονδήποτε ασθενή που έχει περάσει τα 90, ακόμη και αν είχε εμβολιαστεί τριπλά, θα υπήρχαν ανησυχίες ότι η υγεία του θα μπορούσε σταδιακά να επιδεινωθεί.

«Σχεδόν σίγουρα θα σκεφτόταν κανείς να χορηγήσει αντιιικά φάρμακα, από τα οποία υπάρχουν πολλά αυτή τη στιγμή». Τα φάρμακα που θα μπορούσαν να εξεταστούν περιλαμβάνουν σκευάσματα τα οποία εγκρίθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους, και περιέχουν τύπους πρωτεϊνών που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου κατά 70% σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσηση.

Η βασίλισσα έχει πολύ γερή κράση και σπανίως νοσεί σοβαρά, ενώ μόλις τον Ιούνιο του 2020 φωτογραφήθηκε να καβαλάει ένα πόνυ στο Ουίνδσορ, ενώ ήταν σε απομόνωση. Την Τετάρτη ωστόσο, φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα μπαστούνι και παραδέχθηκε για πρώτη φορά : «Λοιπόν, όπως μπορείτε να δείτε, δεν μπορώ να κουνηθώ». Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αλλά η βασίλισσα κατά πάσα πιθανότητα ένιωθε ελαφρώς δύσκίνητη και δεν ήταν αδιάθετη ή τραυματισμένη.

Ανησυχία για την υγεία της

Τους προηγούμενους μήνες λόγω ελαφριάς αδιαθεσίας είχε χάσει μεταξύ άλλων την Κυριακή Μνήμης στο Κενοτάφιο και είχε ακυρώσει ένα ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από ιατρικές συμβουλές, ενώ εισήχθη στο νοσοκομείο για μια νύχτα για να υποβληθεί σε προκαταρκτικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια πέρασε περισσότερους από τρεις μήνες εκτελώντας μόνο ελαφριά καθήκοντα κατόπιν εντολής γιατρών. Αυτή η παραμονή στο νοσοκομείο ήταν η πρώτη της μετά από οκτώ χρόνια. Το 2013 νοσηλεύτηκε στην ιδιωτική κλινική για κρίση γαστρεντερίτιδας και έμεινε επίσης ένα βράδυ.

Ωστόσο, όπως σημειωνει η Age UK, η ηλικία δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό που επηρεάζει τον ατομικό κίνδυνο από την Covid-19, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη παράλληλα με άλλα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της εθνικότητας και ορισμένων προϋπαρχουσών ιατρικών καταστάσεων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση επεσήμανε επίσης ότι, τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, οι ηλικιωμένοι είχαν λιγότερες πιθανότητες από άλλες ηλικιακές ομάδες να έχουν κορονοϊό. Ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, η οργάνωση τόνισε επίσης ότι η προστασία από σοβαρές ασθένειες παραμένει πολύ υψηλή για τουλάχιστον πέντε μήνες και προέτρεψε τους ηλικιωμένους να λάβουν αναμνηστικές δόσεις.

Άγνωστο το πότε έκανε την τρίτη δόση

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να πει πότε η Βασίλισσα έκανε την τρίτη δόση ή να επιβεβαιώσει αν όντως την έχει κάνει. Η ίδια η μονάρχης εξέφρασε ενθουσιασμό δημοσίως πέρυσι για τους εμβολιασμούς καθώς ενθάρρυνε τους ανθρώπους να «σκέφτονται τους άλλους ανθρώπους και όχι τον εαυτό τους» και να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, σε μια βιντεοκλήση με αξιωματούχους υγείας.