Quantcast

Βασιλιάς Κάρολος: Τα επόμενα βήματα μετά την κηδεία της Ελισάβετ

Μετά την ταφή ξεκινά η περίοδος της βασιλείας του Καρόλου Γ’ – Το στέμμα των 2,23 κιλών με τους 400 πολύτιμους λίθους, το σκήπτρο από το 1661 και ο «πονοκέφαλος» της στέγασης

Μια σειρά από αλλαγές θα γίνουν το επόμενο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκεται ήδη στην μετά την Ελισάβετ ΙΙ εποχή. Τις δέκα ημέρες πένθους από τον θάνατο της βασίλισσας μέχρι και την κηδεία, στο πρόγραμμα συνυπήρχε η απόδοση τιμών στην μακροβιότερη μονάρχη αλλά και η διαδοχή της από τον μακροβιότερο πρίγκιπα Κάρολο.

Η ολοκλήρωση του σχεδίου της «Γέφυρας του Λονδίνου», που θα ολοκληρωθεί με την ιδιωτική ταφή της βασίλισσας θα σημάνει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου: αυτού της μοναρχίας του βασιλιά Καρόλου του Γ’.

Τι θα συμβεί μετά την κηδεία

Η τελετή της κηδείας θα γίνει αύριο στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Η βασίλισσα θα ταφεί στο παρεκκλήσι του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, μαζί με τον πατέρα της, τη μητέρα της και τις στάχτες της αδελφής της. Το φέρετρο του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που πέθανε πέρυσι, θα μεταφερθεί από το βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και θα ταφούν μαζί με τη βασίλισσα, όπως ζήτησε το ζευγάρι.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’

Ο Κάρολος έγινε αυτόματα βασιλιάς τη στιγμή του θανάτου της βασίλισσας, οπότε και ανέλαβε τον θρόνο, ως πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος. Αν και την επόμενη ημέρα ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, η επίσημη στέψη του αναμένεται ότι θα γίνει την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023.

Τα τελευταία 900 χρόνια, από τον βασιλιά Γουλιέλμο τον Κατακτητή, η στέψη γίνεται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι κρατική υπόθεση. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος και επιλέγει τους καλεσμένους.

Ποιο στέμμα θα φορέσει

Η τελετή της στέψης διέπεται από σειρά συμβολισμών και παραδόσεων. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου την κορώνα του St Edward, που χρονολογείται από το 1661.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό και συμπαγές χρυσό στέμμα που προέρχεται από τα κοσμήματα του στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου, που έχει 444 έγχρωμους πολύτιμους λίθους, ενώ έχει επένδυση από μοβ βελούδο και είναι διακοσμημένο με γούνα. Το συγκεκριμένο στέμμα το φορά ο μονάρχης μόνο τη στιγμή της στέψης. Οι λόγοι πολλοί. Ένας εξ αυτών ότι ζυγίζει 2,23 κιλά.

Θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τη στέψη της Ελισάβετ

Η τελετή της στέψης ακολουθεί ένα πρωτόκολλο και είναι πιστή στην παράδοση. Ωστόσο, ο Κάρολος έχει διαφανεί ότι θα ήθελε λιγότερα κοσμήματα από αυτή που είχε η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ το 1953.

Ωστόσο, πλην του στέμματος θα του δοθεί το δαχτυλίδι της στέψης, γνωστή και ως «βέρα της Αγγλίας», που τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη.

Το δαχτυλίδι χρησιμοποιείται από το 1831 και είναι συμβολικό. Έχει φτιαχτεί από ζαφείρι με ρουμπίνια, κομμένα σε μορφή σταυρού, παραπέμποντας στον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και τη σημαία της Σκωτίας.

Επίσης, θα του δοθεί ένα σκήπτρο που χρονολογείται από το 1661, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Το 1910, ο Γεώργιος ο Ε’ πρόσθεσε το διαμάντι Cullinan I, έναν λίθο 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Ο Κάρολος θα πάρει επίσης και δύο χρυσούς βραχίονες, που συμβολίζουν τον δεσμό του μονάρχη με τον λαό.

Πού θα ζει ο βασιλιάς Κάρολος

Την ίδια ώρα, ερώτημα δημιουργείται για το μέρος που θα διαμένει. Περίπου 100 εργαζόμενοι στο Clarence House, που έμεναν ο Κάρολος και η Καμίλα μέχρι τον θάνατο της βασίλισσας, ειδοποιήθηκαν ότι ενδεχομένως θα χάσουν τη δουλειά τους, καθώς το βασιλικό ζεύγος δεν θα μένει πλέον εκεί.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πού θα μετακομίσει. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πολλές κατοικίες, όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ, το Μπαλμόραλ και το κάστρο του Ουίνδσορ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημα ανακοίνωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο νέος μονάρχης θα εγκατασταθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς ο Κάρολος το θεωρεί σημαντικό σύμβολο της μοναρχίας.

Το πρόβλημα είναι ότι το Μπάκιγχαμ βρίσκεται υπό ανακαίνιση, που θα κοστίσει 369 εκατομμύρια λίρες και θα χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους και η οποία δεν θα ολοκληρωθεί έως το 2027. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να σημαίνει ότι η οριστική μετακόμιση του Καρόλου και της Καμίλα ενδέχεται να καθυστερήσει.

Το θέμα της πολιτικής ουδετερότητας

Ως βασιλιάς μιας συνταγματικής μοναρχής, ο Κάρολος δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, καθώς μόνο το με εκλεγμένο κοινοβούλιο μπορεί να εισάγει και να περάσει νόμους. Το σύστημα στηρίζεται στον όρο της πολιτικής ουδετερότητας του μονάρχη, αν και ο Κάρολος είναι υπέρμαχος διάφορων ζητημάτων, όπως η κλιματική κρίση.

Παράλληλα, πολλοί εκτιμούν ότι θα μειώσει το κόστος της βασιλικής οικογένειας στο δημόσιο ταμείο.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά τον εκμοντερνισμό των σχέσεων με τα κράτη της Κοινοπολιτείας. Ο ίδιος στο παρελθόν έχει μιλήσει για την επιθυμία του να εμβαθύνει πάνω στον διαρκή αντίκτυπο της δουλείας.

Η στέψη του θα γίνει στον απόηχο της βασιλικής περιοδεία του πρίγκιπα Ουίλιαμ στην Καραϊβική, που σχολιάστηκε έντονα, όπως και στην απόφαση των Μπαρμπάντος να απομακρύνουν τη βασίλισσα από την αρχηγία του κράτους.

Τι θα γίνει με τα βασιλικά εντάλματα

Τα βασιλικά εντάλματα είναι σήματα που χορηγούνται σε αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται στη βασίλισσα. Παράλληλα, οι κάτοχοι χρησιμοποιούν το βασιλικό οικόσημο ως πολύτιμο εργαλείο μάρκετινγκ.

Όσα έχουν χορηγηθεί από τη βασίλισσα, θα ακυρωθούν δύο χρόνια μετά τον θάνατό της. Ο χρόνος κρίνεται απαραίτητος, ώστε οι εταιρείες να αφαιρέσουν το βασιλικό οικόσημο από τη συσκευασία και τη διαφήμισή τους. Ωστόσο, μπορούν εκ νέου να διεκδικήσουν τη διάκριση.