Βασιλιάς Κάρολος: Συνοδεύει την πομπή με τη σορό της Ελισάβετ στο Εδιμβούργο (live)

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην ύπαιθρο της Σκωτίας για να πει το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο Εδιμβούργο, μετά την πρώτη του ομιλία προς τα μέλη της βουλής των Κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων, ο βασιλιάς Κάρολος.

 

Δείτε live:

Ο βασιλιάς Κάρολος χαρακτήρισε το βρετανικό κοινοβούλιο «το ζωντανό και αναπνέον όργανο της δημοκρατίας μας», κατά την ομιλία του, και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα της αείμνηστης μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται πως από τη Σκωτία ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το φέρετρο έφτασε στον προαύλιο χώρο του Παλατιού και από εκεί μεταφέρθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου. Πρόκειται για την πρώτη στάση της βασιλικής νεκρικής πομπής που ξεκίνησε την Κυριακή και θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στη βασιλική κρύπτη, όπου θα γίνει και η ταφή.

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην ύπαιθρο της Σκωτίας για να πει το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

edimvourgo__1__2
edimvourgo__2__2
000_32J89W4

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη του ομιλία στους Βρετανούς βουλευτές

Νωρίτερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων» για όσα άκουσε από τους Βρετανούς βουλευτές μετά τον θάνατο της μητέρας του ο οποίος αποκάλυψε τι σήμαινε για όλους η βασίλισσα Ελισάβετ.

Χρησιμοποιώντας μια φράση του Σαίξπηρ ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Όπως είχε πει ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες».

Πρόσθεσε, δε, ότι η μητέρα του ήταν «ένα παράδειγμα καθήκοντος χωρίς υστεροβουλία» για τα χρόνια που βασίλεψε ως μονάρχης.

«Στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα και δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλει και που μας θυμίζει τις ζωντανές κοινοβουλευτιικές παραδόσεις στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφιερωθεί με την προσωπική σας δέσμευση» είπε ακόμα ο βασιλιάς Κάρολος και πρόσθεσε:

«Το Κοινοβούλιο είναι το ζωντανό όργανο της Δημοκρατίας μας και μας θυμίζει τους προηγούμενους κατόχους του αξιωμάτος το οποίο τώρα εγώ κλήθηκα να αναλάβω».