Βασιλειάδης για φωτιές Κυθήρων και Μάνης: Ο Τόσκας ήξερε ότι δεν μου στέλνανε αεροπλάνα

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

«Επιχειρησιακά μου στερήθηκαν εναέρια μέσα που επηρέασαν την έκβαση των πυρκαγιών» τόνισε ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

«Όταν μία φωτιά μπαίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, προφανώς υπάρχει κίνδυνος ζωής» δήλωσε για το εάν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

 

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε ενημερωθεί για τα όσα συνέβησαν στις πυρκαγιές του 2017 σε Κύθηρα και Μάνη  «και προφορικώς και με υπόμνημα» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Βασιλειάδης, απαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του  ότι τον άφησαν να δώσει τη μάχη με τις φωτιές χωρίς εναέρια μέσα.

«Επιχειρησιακά μου στερήθηκαν εναέρια μέσα που επηρέασαν την έκβαση των πυρκαγιών. Κλήθηκα από τον εισαγγελέα Γυθείου και κατέθεσα ενόρκως, όλα τα στοιχεία που είχα τη διάθεσή μου» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, «καρφώνοντας» εκ νέου τον τότε αρχηγό Βασίλη Καπέλιο για τις φωτιές του 2017. 

Για τη Μάνη, τόνισε ότι «παλεύαμε από το πρωί με δύο πετζετέλ» και ο ίδιος ζητούσε επανειλημμένως εναέρια μέσα, τα οποία όμως έφτασαν πολύ αργά, στις 7 το απόγευμα. «Ήρθαν έκαναν μία ρίψη» είπε χαρακτηριστικά, παρόλα η φωτιά έσβησε «επειδή είχαμε καλό επιχειρησιακό σχέδιο».

Για τα Κύθηρα, η φωτιά έκαιγε από το πρωί και ο ίδιος πήρε την εντολή να πάει το βράδυ. «Απαίτησα την επόμενη ημέρα να έχω εναέρια μέσα», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης και όπως περιέγραψε ήρθαν 3 αεροσκάφη, το ένα έφυγε γρήγορα, ενώ τα άλλα δύο ακολούθησαν και πήγαν στο χωριό του τότε αρχηγού στην Καλαμάτα και μάλιστα «χωρίς να με ενημερώσει».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τόσκας τα ήξερε όλα αυτά, ο  πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησε: «Βεβαίως, όταν τελείωσαν τα συμβάντα τον ενημέρωσα και προφοροικά και με υπόμνημα.»  Στην ερώτηση τι του απάντησε ο υπουργός, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Με αποστράτευσε το ’18, τι να μου πει;»

Ο υπαρχηγός ε.α., μιλώντας στο Open, είπε ότι αν υπήρχαν παιχνίδια εξουσίας εκείνη την εποχή θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. «Εγώ αυτό που μπορώ να πω, και αυτό που έχω καταθέσει και τον εισαγγελέα Γυθείου, είναι ότι μου στερήθηκαν επιχειρησιακά μέσα τα οποία θα βοηθούσαν το κατασβεστικό έργο. Το γιατί έγιναν οι ενέργειες αυτές, από ποιον έγιναν και με ποιο σκοπό, αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».

 

Ο Γιάννης Βασιλειάδης τόνισε ότι αυτό συνέβη πρώτη φορά στον ίδιο, ενώ στο ερώτημα εάν υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές απάντησε: «Όταν μία φωτιά μπαίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, προφανώς υπάρχει κίνδυνος ζωής. Όμως ήμασταν ικανοί και το επιχειρησιακό μας σχέδιο τόσο καλό, παρόλο που δεν είχαμε κάλυψη εναέριων μέσων, καταφέραμε και στις δύο πυρκαγιές ούτε ένα τραυματισμό, δεν άνοιξε ρουθούνι».