Βασιλεία – Ελβετία: Ξεκινά την πρώτη πιλοτική δοκιμή για τη νόμιμη πώληση κάνναβης

Στην Ελβετία επιτρέπεται αυτή τη στιγμή μόνο η πώληση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Το καντόνι της Βασιλείας-Πόλη αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου την πρώτη ελβετική πιλοτική δοκιμή πώλησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετάσχουν 370 πολίτες για διάστημα άνω των δύο ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του καντονιού.

 

 

 

 

Στην Ελβετία επιτρέπεται αυτή τη στιγμή μόνο η πώληση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και η πώληση της ουσίας για μη ιατρικούς σκοπούς όταν η περιεκτικότητά της σε THC (η ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης) είναι χαμηλότερη από 1%.

Το χασίς απαγορεύεται όποια κι αν είναι η περιεκτικότητά του σε THC. Η κατανάλωση κάνναβης είναι εντούτοις διαδεδομένη και η μαύρη αγορά της ανθεί, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (OFSP).

Το OFSP αποφάσισε να εγκρίνει πιλοτικές δοκιμές ελεγχόμενης χορήγησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς ώστε να αντλήσει διδάγματα για τις συνέπειες μιας ελεγχόμενης πρόσβασης στην κάνναβη, ιδιαίτερα στην υγεία των καταναλωτών, στις καταναλωτικές τους συνήθειες ή ακόμη στη μαύρη αγορά, με στόχο να καταρτιστεί μελλοντικά μια νομοθεσία βασισμένη σε επιστημονικές αποδείξεις.

Πώς ονομάζεται η δοκιμή

Η πρώτη δοκιμή θα διεξαχθεί στο καντόνι της Βασιλείας-Πόλη υπό την ονομασία «WEED CARE». Άλλες δοκιμές προβλέπεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες στη Ζυρίχη και τη Λωζάνη.

«Οι εγγραφές για τη δοκιμή άνοιξαν από σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το καντόνι της Βασιλείας-Πόλη.

Πόσοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

Περίπου 370 άνθρωποι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα λήξει το Μάρτιο 2025. Πρέπει να είναι ενήλικοι, να έχουν ήδη κάνει χρήση κάνναβης και να είναι κάτοικοι του καντονιού.

Έξι προϊόντα -τέσσερα προϊόντα με τη μορφή αποξηραμένων ανθών κάνναβης και δύο άλλα προϊόντα με βάση το χασίς-, καθένα με διαφορετική περιεκτικότητα σε THC/CBD, θα πωλούνται σε εννέα φαρμακεία.

Οι αρχές της Βασιλείας αναφέρουν πως η τιμή θα είναι παρόμοια με εκείνη της μαύρης αγοράς, από 8 ως 12 ελβετικά φράγκα (από 8,2 ως 12,4 ευρώ) το γραμμάριο. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα απαντούν τακτικά σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση κάνναβης και σχετικά με τη σωματική και την ψυχική υγεία τους.

Στη Βασιλεία-Πόλη τα προϊόντα θα πωλούνται σε φαρμακεία, ενώ η Λωζάνη έχει επιλέξει να τα πωλεί σε ειδικά σημεία.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας, έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι Ελβετοί είναι ανοικτοί στην ιδέα να επαναπροσδιοριστεί εκ θεμελίων τα επόμενα χρόνια η πολιτική της χώρας τους σχετικά με την κάνναβη.

Στις 22 Ιουνίου, η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε ήδη την άρση της απαγόρευσης της κάνναβης για ιατρική χρήση, ώστε να διευκολυνθεί η πρόβαση σ’ αυτή των ασθενών, οι οποίοι δεν χρειάζεται πια να ζητούν κατ’ εξαίρεση άδεια από τις αρχές για να τους τη συνταγογραφήσει γιατρός.