Τον εξευτελισμό και τον ξυλοδαρμό από τους Ρώσους του Βρετανού στρατιώτη που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών και παραδόθηκε στη Μαριούπολη, καταγγέλλει η οικογένειά του στη Βρετανία.
Ο 28χρονος Έινταν Άσλιν εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση με εμφανή σημάδια κακοποίησης και φορώντας χειροπέδες.
Το βαθύ, κόκκινο σημάδι στο μέτωπό του, τα πρησμένα μάτια του και πολλοί μώλωπες μαρτυρούν την μεταχείριση που του έχουν επιφυλάξει οι Ρώσοι από την ημέρα που παραδόθηκε. Ο Άσλιν φωτογραφίζεται σε ένα γραφείο, που όπως λένε τα μέλη της οικογένειάς του, πρέπει να βρίσκεται σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία όπου κρατείται.
Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο, στο οποίο ο αποκαλείται “Άγγλος μισθοφόρος που πολέμησε στο πλευρό των Ναζί στη Μαριούπολη”.
Στο βίντεο υποβάλλεται σε ερωτήσεις για το αν πήρε μέρος στις μάχες, αν σκότωσε ή αν είδε να σκοτώνουν.
Η οικογένειά του ζει στο Νότινγχαμ. Ο 25χρονος αδελφός του Νέιθαν δήλωσε για το βίντεο: “Για την οικογένειά μας είναι σοκαριστικό να βλέπουμε τον Έινταν σε αυτή την κατάσταση. Τι του έκαναν οι Ρώσοι; Φαίνεται χάλια, εντελώς εξαντλημένος. Έχει χάσει το χρώμα του. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αιχμάλωτος”.
Η οικογένεια του τώρα, κάνει έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για “ανθρώπινη μεταχείριση” σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης αλλά και προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να απελευθερωθεί.
Δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του από την παραμονή της μέρας που παραδόθηκε όταν πια είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά και τα τρόφιμα, για να μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά και να συντηρείται η 36η Μεραρχία στην οποία είχε ενταχθεί και πολεμούσε.
“Από εκείνη τη μέρα δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Πρέπει να επιστρέψει είτε στην Ουκρανία είτε στη Βρετανία”, λένε.
Ο Άσλιν, που στα κοινωνικά δίκτυα είναι γνωστός ως “Cossack Gundi”, μετακόμισε στην Ουκρανία το 2018 ακολουθώντας την Ουκρανή φίλη του από το Μιλολάιεφ, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Λίγο καιρό μετά κατατάχθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις όπου έγινε μόνιμος.
Ο Άσλιν πολέμησε επί αρκετές εβδομάδες στη Μαριούπολη. Πλέον είναι αιχμάλωτος πολέμου των Ρώσων και η μεταχείρισή του πρέπει να γίνει με ανθρωπιά, είναι το αίτημα της μητέρας του που επιβεβαιώνει την ταυτότητά του πέρα από κάθε αμφιβολία, όπως λέει.
“Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ρόλο και να δράσει”, ζητά η οικογένειά του που ελπίζει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων.