Quantcast

Τζεντιλόνι: Δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

«Χρειάζονται κοινοί κανόνες που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε»

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να αποφεύγουν την εφαρμογή των δικών τους δημοσιονομικών κανόνων για να αμβλύνουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας νομοθετικής αναθεώρησης που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Μιλώντας στου Financial Times, είπε ότι επιθυμεί «ανανεωμένους και αναθεωρημένους» κανόνες που διέπουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παρέχουν κίνητρο στις δημόσιες επενδύσεις στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, ενώ παράλληλα θα προωθούν τη σταθερότητα και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Χρειάζονται κοινοί κανόνες που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περάσει την επόμενη δεκαετία αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο μια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το δημοσιονομικό πλαίσιο αναστέλλεται επί του παρόντος λόγω της κρίσης του Covid-19, αλλά οι κανόνες είναι πιθανό να επανέλθουν το 2023, και θα υπάρξει μια έντονη συζήτηση πριν από αυτό για το πώς πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αναφέρουν οι FT.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είναι ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιορίζει την ελευθερία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν την ύφεση.

Παρόλα αυτά, τα συντηρητικά κράτη μέλη της Βόρειας Ευρώπης θα αναιρέσουν τις προσπάθειες για ουσιαστική χαλάρωση των κανόνων, αναζωπυρώνοντας το χάσμα Βορρά-Νότου ως προς την οικονομική πολιτική, σχολιάζουν οι FT.

Ο Τζεντιλόνι είπε ότι δεν θεωρεί ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι να αμφισβητήσει τη συνθήκη της ΕΕ, η οποία περιέχει τους βασικούς στόχους της διατήρησης του δημόσιου χρέους στο 60 % του ΑΕΠ και των ελλειμμάτων στο 3 %.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί η Κομισιόν να προτείνει μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία, καθώς επιδιώκει να αντικατοπτρίζει τις μετα-πανδημικές πραγματικότητες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μέσου δημόσιου χρέους της ευρωζώνης στο 100 % του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για το αν το μπλοκ πρέπει να επιστρέψει σε μια πολιτική με χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλά επιτόκια ή πρέπει να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση. . . να προσπαθήσουμε να έχουμε ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη, υποστήριξε ότι χρειάζονται αρκετές αλλαγές οι οποίες υπό το τρέχον πλαίσιο θα συνεπαγόταν βαθιές και βασανιστικές μειώσεις μετά την εκτόνωση του χρέους τον τελευταίο χρόνο.

Οι αλλαγές θα συνεπαγόταν μια στροφή σε πιο «απλά και παρατηρήσιμα» κριτήρια για τη διαχείριση των δημοσιονομικών πολιτικών, είπε.

Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για να δοθεί κίνητρο στις δημόσιες επενδύσεις. Αυτό θα βοηθούσε στην αποφυγή της επανάληψης των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν οι καθαρές επενδύσεις παρέσυραν ραγδαία χαμηλότερα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη.

Μια ιδέα είναι ένας «χρυσός κανόνας» που αποκλείει κάποιες συγκεκριμένες δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη από το ανώτατο όριο για την αύξηση των δαπανών, αλλά ο Τζεντιλόνι τόνισε ότι δεν ήταν προσκολλημένος στη συγκεκριμένη ιδέα. «Υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις, προτάσεις, αν αναγνωρίσουμε την ανάγκη ενθάρρυνσης, ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων σε ορισμένους τομείς», εξήγησε.

Το να διαχειριστούμε τους κανόνες του προϋπολογισμού μπορεί να φαινόταν στο παρελθόν λογικό, είπε, αλλά υποστήριξε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, θα χρειαστούν νομοθετικές αλλαγές. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε πραγματικούς κοινούς κανόνες και όχι μόνο κοινούς κανόνες που πρέπει να παρακαμφθούν», είπε.

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στις αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποίησε αυτόν τον μήνα η Επιτροπή, με προβλέψεις που εκτιμούν την ισχυρότερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, με ανάπτυξη 4,8 % φέτος και 4,5 % το επόμενο έτος.

Ενώ η εξάπλωση της παραλλαγής του Δέλτα παρουσίασε έναν «αρνητικό κίνδυνο» για την ανάπτυξη, τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ πιο ευνοϊκή δεδομένου του γρήγορου ρυθμού εμβολιασμών κατά του Covid. Η ΕΕ, επεσήμανε, έχει «ισοφαρίσει» το ποσοστό εμβολιασμού στις ΗΠΑ.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είμαστε εκτός κινδύνου. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς ότι βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού και η διαφορά προκαλείται από τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς », υποστήριξε.

Οι δείκτες κινητικότητας και η αυστηρότητα των μέτρων αποκλεισμού συνέχισαν να δείχνουν ανάκαμψη «με ταχύτητα», είπε. «Νομίζω ότι η ανάκαμψη θα προχωρήσει. Συνολικά, η αισιόδοξη πρόβλεψή μας εξακολουθεί να υποστηρίζεται από αυτό που βλέπουμε», κατέληξε.