Τυφώνας Ίαν: Τουλάχιστον 19 νεκροί στη Φλόριντα – Με ταχύτητα 136 χλμ/ώρα κατευθύνεται προς τη Νότια Καρολίνα (Φωτο-Βίντεο)

Οι διασώστες πόρτα-πόρτα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες την ώρα που εκατομμύρια παραμένουν χωρίς ρεύμα

To ξημέρωμα της Παρασκευής βρίσκει τους κατοίκους της Φλόριντα να μετρούν τις πληγές τους μετά τη φονική επέλαση του τυφώνα Ίαν.

 

Οι διασώστες πόρτα-πόρτα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες την ώρα που εκατομμύρια παραμένουν χωρίς ρεύμα. Εκατοντάδες διασώσεις έχουν πραγματοποιηθεί από ξηρά, αέρα και θάλασσα, με τους κατοίκους να έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους ή να έχουν αποκλειστεί πάνω σε στέγες.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους με τον τραγικό απολογισμό να αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.

Florida

Florida

Florida

Τα σπίτια σε μεγάλο μέρος της χερσονήσου ξεβράστηκαν στη θάλασσα, κτίρια γκρεμίστηκαν σε όλη την πολιτεία και τα νερά της πλημμύρας προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες ακόμη και στην ενδοχώρα σε μέρη όπως η περιοχή του Ορλάντο.

Παράλληλα, αγωνία επικρατεί και στη Νότια Καρολίνα καθώς προβλέπεται ότι το χτύπημα του Ίαν θα είναι και εκεί πολύ ισχυρό.

Ο τυφώνας που σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους προκάλεσε ίσως και τη μεγαλύτερη  φυσική καταστροφή στην ιστορία της Φλόριντα επανενισχύθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 1 στον Ατλαντικό. Τώρα κινείται προς τη Νότια Καρολίνα με ανέμους ταχύτητας 136 χλμ την ώρα από τις 5 π.μ.. Αναμένεται το απόγευμα να φτάσει στη στεριά μεταξύ Τσάρλεστον και Μιρτλ Μπιτς, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη καταιγίδα που θα φέρει ισχυρούς ανέμους και πολύ νερό», έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερ. «Να είστε έξυπνοι, να παίρνεται σωστές αποφάσεις, να προσέχετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να είστε ασφαλείς».