Quantcast

Το Twitter «κατέβασε» αναρτήσεις του Μπολσονάρου σχετικά με τον κορωνοϊό

ΣΤΗΛΙΤΕΥΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter αφαίρεσε την Κυριακή δύο αναρτήσεις από τον επίσημο λογαριασμό του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι αναρτήσεις περιείχαν βίντεο στα οποία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου στηλίτευε για ακόμη μια φορά τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που εφαρμόζονται από πολιτειακές αρχές για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού εξηγώντας πως το περιεχόμενό τους «παραβίασε τους όρους και τις προϋποθέσεις» χρήσης της υπηρεσίας.

Στον λογαριασμό του αρχηγού του κράτους της Βραζιλίας μεταφορτώθηκαν νωρίτερα τρία βίντεο στα οποία εικονίζεται να συναντάται με κόσμο στους δρόμους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και να επιμένει να αμφισβητεί τις συστάσεις της ίδιας της κυβέρνησής του και τα μέτρα που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για να αποτραπεί η συνέχιση της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19 στη χώρα.

Στο ένα από τα βίντεο που αφαιρέθηκε, ο Μπολσονάρου σταματάει για να συζητήσει με πλανόδιο πωλητή που έχει στον πάγκο του σουβλάκια. «Αυτό που διαπιστώνω συζητώντας με τον κόσμο είναι πως θέλει να δουλέψει. Αυτό που λέω από την αρχή είναι ας προσέχουμε, οι μεγαλύτεροι από 65 ετών ας μείνουν σπίτι», λέει ο ακροδεξιός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον πωλητή.

«Έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε», του απαντά ο πλανόδιος. «Οι άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά αυτό το αποφασίζει ο Θεός. Δεν μπορούμε να κάτσουμε άπρακτοι, φοβόμαστε, αν δεν πεθάνουμε από την αρρώστια, θα πεθάνουμε από την πείνα», προσθέτει. «Δεν θα πεθάνεις», τον διαβεβαιώνει ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Λιγότερες από 24 ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα υπογράμμιζε τη σημασία του περιορισμού των κινήσεων των πολιτών για να καταπολεμηθεί η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει ήδη μολύνει 4.256 ανθρώπους, εκ των οποίων έχουν υποκύψει 136, κατά νεότερα δεδομένα που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Κάτω από τις δύο αναρτήσεις το περιεχόμενο των οποίων διαγράφτηκε, οι διαχειριστές του ιστοτόπου εξηγούν ότι «πρόσφατα το Twitter μετέβαλε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του» και ενημέρωσε τους χρήστες του για τις αλλαγές αυτές, που προβλέπουν ότι θα αφαιρείται περιεχόμενο που αντίκειται προς τις συστάσεις ειδικών και γιατρών και «θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της [ασθένειας] COVID-19».

Στα βίντεο, από τα οποία απέμεινε ένα, εικονίζεται ο ακροδεξιός πρόεδρος να συναντά πολίτες στην Μπραζίλια για να διαδώσει το μήνυμά του ότι η χώρα «δεν μπορεί να σταματήσει».

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου δεν παύει να υποβαθμίζει την επιδημία της ασθένειας COVID-19, που αποκαλεί «γριπούλα», και επικρίνει με σφοδρότητα τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζουν οι τοπικές αρχές, ειδικά οι κυβερνήτες των πολιτειών Σαν Πάουλου και Ρίο ντε Ζανέιρο, που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία.

«Αυτός ο περιορισμός, αν συνεχιστεί έτσι, με τον αριθμό των [ανθρώπων που θα βρεθούν στην] ανεργία, πολύ σύντομα θα μας προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα που θα χρειαστούν χρόνια για να το λύσουμε», τόνισε σε άλλο βίντεο ο αρχηγός του κράτους. «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει, αν σταματήσει θα γίνουμε Βενεζουέλα», επέμεινε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος αμφισβητεί ακόμη και τους απολογισμούς κρουσμάτων και θανάτων που ανακοινώνονται από τις υγειονομικές αρχές, κατηγορώντας κυβερνήτες πως υπερβάλλουν για να καρπωθούν πολιτικά οφέλη.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών, ο Μπολσονάρου είπε «λυπάμαι, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν (…) έτσι είναι η ζωή».

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε προχθές Σάββατο στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου να διαδίδει μηνύματα που εναντιώνονται στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο διαφημιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει», βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών παρότρυνε τους Βραζιλιάνους να μην αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, παρά την επιταχυνόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το μήνυμα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.