Τσερνόμπιλ: Υψηλότερα κατά 16 φορές τα επίπεδα ραδιενέργειας λόγω της φωτιάς

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο, σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το 1986 το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Ουκρανία ανέφερε αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας στην απαγορευμένη ζώνη στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, όπου έλαβε χώρα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της ανθρωπότητας, λόγω δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο (4/4).

“Υπάρχουν άσχημα νέα – τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι πάνω από το φυσιολογικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης. “Η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 100 στρέμματα δασικών εκτάσεων”, συμπλήρωσε.

Από τις ουκρανικές αρχές έχουν κινητοποιηθεί δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και περίπου 100 πυροσβέστες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά φέρεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ από το Σάββατο δεν καταγράφηκε παραιτέρω αύξηση της ακτινοβολίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της χώρας. Οι 200 κάτοικοι που μένουν στην περιοχή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, σύμφωνα με το Euronews.

Όπως καταγράφει ο Guardian, οι πυρκαγιές σε περιοχές, όπου υπάρχουν ή υπήρχαν μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Οι εικόνες και τα βίντεο από το σημείο περιγράφουν την κατάσταση

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. 

Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.